Forfatter og sosiolog Hannah Helseth, ble med på deiligst.no for å skrive om ungdommenes seksualkultur.
Forfatter og sosiolog Hannah Helseth, ble med på deiligst.no for å skrive om ungdommenes seksualkultur.

Generasjon SEX

– De unges seksuelle kultur har både positive og negative sider, sier forfatter og sosiolog Hannah Helseth.

Sosiolog og feminist Hannah Helseth kommer ut med ny bok i dag, «Generasjon SEX». Boken handler om de unges sexkultur og trang til å eksponere seg selv på nettet.

– Dagens ungdom har vokst med nettet som en svært viktig sosial arena. Folk legger ut bilder av seg selv for å kommunisere.

Man kommuniserer med folk gjennom bilder også, sier Helseth, og mener det er et av tegnene på en endret seksuell kultur blant ungdom, særlig blant jenter.

Boken til Helseth tar for seg forfatterens egen ungdomstid og dagens ungdomskultur.

Helseth_omslag[1]
Helseth_omslag[1]

– Jeg forteller noen av mine erfaringer om hva det er som har gjort at jeg har blitt en kvinne og en seksuell kvinne. Men også for å tematisere ulike temaer innen seksualitet. Eksempelvis ryktespredning og overgrep. Hvordan man skal forholde seg til at man har et rykte på seg og hva som skjer med deg når du ikke lenger har kontroll over kroppen din, sier Helseth.

Mye fokus på kropp og sex i 2010

– Jenter spesielt, har endret seksuell kultur. De får lov til å boltre seg, utfordre seg og finne ut av ting, i motsetning til å bare bli straffet med skam, noe som er positivt. Men det blir negativt dersom alt blir et utenfra-blikk på deg selv. At det hele tiden er andre skal bedømme om du er deilig nok eller sexy nok, at det hele tiden er en bedømmelse av deg.

– Det kan bli en så viktig del av identiteten istedenfor at du eier kroppen og seksualiteten din selv, sier Hannah Helseth.

Oda Gundersen (18) som også danser i gruppen Urban Tribe kjenner igjen beskrivelsen.

– Som 18-åring kjenner jeg at det er mange som har fokus på kropp og sex og det er mye fokus på det i 2010. Jeg kjenner 17- og 18-åringer som er veldig kroppsfikserte, som føler at de må være like tynne som Lindsay Lohan med anoreksi, sier Oda.

Carina Steiro (30), leder av dansegruppen, har merket at ting har endret seg fra hennes ungdomstid.

– Jeg jobber veldig mye med barn og unge og ser stadig at de ønsker å kle av seg på en helt annen måte enn før. Det er flere og flere som legger ut bilder av seg selv med kløft og trutmunn, sier Carina.

du kan vise selvsikkerhet og kvinnelig styrke uten å måtte vise mye av kroppen

Les også: En av fem mellom 15 og 20 år dropper kondom

Les også: Spitznogles råd til menn: -Mindre krøll gir mer oralsex!

Forfatter på Deiligst.no

Hannah Helseth ble en del av samfunnet på Deiligst.no som en del av sin research, en gratis nettside hvor folk legger ut utfordrende bilder av seg selv.

– Det er mange nakenbilder der, og det er en slags standardpositur med trutmunn og kløft. Jeg var der inne for å få kontakt med jenter, men det var mye lettere å få kontakt med gutter, det må sies, sier Hannah.

Helseth erfarte at noen bruker nettstedet som en karrierestige. De vil bli glamourmodeller og legger ut ganske proffe bilder av seg selv. Men de fleste gjør det for å få komplimenter og bekreftelse.

– Den ene jenta jeg har snakket med, som også er i boken, sa at hun ikke liker å kle av seg i garderoben på skolen fordi hun har komplekser for kroppen sin. Jeg følte det var ganske underlig at hun ikke vil kle av seg i gymmen, men at det er greit å gjøre det på nettet.

Forklaringen Helseth fikk var at det er lettere å eksponere seg på et sted hvor ingen kjenner henne.

– Det er en risikabel måte å få selvtillit på, sier forfatteren. - Man risikerer å få mange kjipe tilbakemeldinger.