SVINEINFLUENSAVAKSINE: Tilsammen 23 tilfeller av narkolepsi er registert i Norge. (Foto: Scanpix)
SVINEINFLUENSAVAKSINE: Tilsammen 23 tilfeller av narkolepsi er registert i Norge. (Foto: Scanpix)

To nye tilfeller av narkolepsi

To nye tilfeller av søvnsykdommen narkolepsi er registrert hos personer som har fått vaksine mot svineinfluensa. I alt er fire tilfeller oppdaget i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Alle er fra østlandsområdet, men det er ikke noen andre fellestrekk enn at de tidligere er blitt vaksinert mot svineinfluensa, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen til NTB.

Alle tilfeller av narkolepsi granskes

De to sist innrapporterte tilfellene er en jente på 11 år og en mann på 35 år. Tre av de fire kjente tilfellene er meldt inn av helsepersonell, mens det siste er rapport inn av pårørende.

Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) besluttet fredag å granske alle tilfellene av narkolepsi i Europa. Denne beslutningen støtter Legemiddelverket.

– Vær oppmerksomme på barn

Som et råd til norske leger sier Legemiddelverket at de må være spesielt oppmerksomme på mulige tilfeller av narkolepsi hos barn. Det pågår for tiden ingen vaksinering mot svineinfluensaen i Norge.

Finske myndigheter stanset tidligere i uken bruken av Pandemrix etter at det ble oppdaget seks tilfeller av narkolepsi blant vaksinerte barn.

Narkolepsi er en nevrologisk tilstand som kjennetegnes av plutselige og ukontrollerte søvnanfall. (©NTB)