angrepille
angrepille

Vi angrer mindre på sex

Nordmenn plages mindre av sex-anger. I nesten hele år har angrepillesalget falt.

– Tenk så gøy det hadde vært hvis årsaken til det dalende salget var fordi folk har forstått viktigheten av å beskytte seg. Nordmenn er jo ikke kjent for å være flinke til å bruke kondom, enda så opplyste vi er, sier «sexpirator» Cecilie Kjensli, redaktør for sex- og samlivmagasinet Cpunktet.no og innehaver av egen sexbutikk.

Det dalende salget vises igjen i ferske tall fra Apotekforeningen. For mens det i årets sju første måneder i fjor ble solgt over 95.000 pakker med angrepiller, har salget i samme periode i år falt:

Cecilie Kjensli er redaktør for sex- og singellivsmagasinet Cpunktet.no (Foto: Birgit Dannenberg)
Cecilie Kjensli er redaktør for sex- og singellivsmagasinet Cpunktet.no (Foto: Birgit Dannenberg)
Kun i mai har salget vært omtrent som vanlig, mens det i de seks andre månedene ble solgt opptil ti prosent færre angrepiller enn i fjor. Til sammen ligger angrepillesalget 5,7 prosent under samme periode i fjor.

– Jeg vil tro at siden dette er relativt nytt produkt de siste ti årene, så har man kanskje nå nådd en likevekt i markedet. Samtidig har det de siste årene blitt stadig lettere tilgang på P-piller, sier informasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen.

Stort fall

– Jeg har inntrykk av at de yngre generasjonene ikke syns det er like flaut fordi de har vokst opp med mer åpenhet rundt sex. Det er i alle fall min egen erfaring. Da jeg var singel sist, var det unggutta som dro fram kondomer, sier Kjensli.

SE OGSÅ: Menn kjøper for store kondomer

Minst angrende var nordmenn i årets beste måned for nyttårsforsetter – januar. Da ble det solgt 12.795 pakker med angrepiller, nesten 11 prosent mindre enn januar i fjor.

– Det er et stort fall i forhold til det aller meste som selges i apotek. En sånn nedgang er uvanlig. Uansett vet vi at det er sommermånedene og til viss grad desember som er høysesong for angrepiller, sier Soldal.

– Slitne etter jula

Færrest angrepiller i det hele tatt ble imidlertid solgt i februar. Da gikk 11.366 pakker over disk, viser tallene fra Apotekforeningen.

Jeg kan aldri tenke meg at nyttårsforsetter om ikke å ha sex uten beskyttelse er årsaken – At nedgangen er størst i januar og at det selges minst i februar, kan kanskje tolkes som at folk er blakke etter jula og slitne etter julebordsesongen. Jeg kan aldri tenke meg at nyttårsforsetter om ikke å ha sex uten beskyttelse er årsaken, sier Kjensli, og legger til:

– Det har man jo i bakhodet hele tiden selv om man går på smell etter smell. Selv oppfordrer jeg alle single til å ha et lager med kondomer hjemme, i veska eller dressjakka, for ingenting er som å våkne opp dagen derpå og vite at du brukte beskyttelse. Det hjelper mot fylleangsten.