duemassakre montasje (Foto: TV 2 )
duemassakre montasje (Foto: TV 2 )

Her gasses duene i hjel på Oslo City

Da to statlige organ klaget på utsikten ble resultatet ganske dramatisk for duene rundt Oslo City.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både Utlendingsnemda og Baneservice holder til i kontorfløyen i kjøpesenteret Oslo City. Bygningen eies av Vital Eiendom og begge de statlige organene klaget på utsikten og mente Vital Eiendom snarest måtte gjøre noe med all dueskitten på vinduene.

– Vi i Utlendingsnemda er flinke til å si fra når det er noe vi ikke er fornøyd med, opplyser sikkerhetssjef Bent Martin Jahre i UNE til TV 2 Nyhetene.

For dyrt med vask

Driftsleder Egon Dangård i Vital Eiendom tok deretter kontakt med ABS Skadedyrkontroll og ba dem finne et løsning på dueproblemet.

Full vindusvask av Oslo City koster 40.000 kroner. Løsningen ble et metallbur plassert på toppen av Norges mest kjente kjøpesenter. Duene flyr inn i buret hvor det befinner seg mat, men kommer seg ikke ut igjen.

I 11-tiden på ukedagene kommer ABS Skadedyrkontroll på takbesøk og tar livet av duene.

Naboene vitner

– Dette var den eneste gjennomførbare løsningen, sier daglig leder Christian Krogstad i ABS, og forklarer at det ikke er mulig å få bort duene ved hjelp av piggmatter eller tråder. Duene bruker nemlig pusseskinnen til å sitte på. Dette er en skinne som går rundt hele Oslo City og som brukes når fasadene skal vaskes. Skinnen minner om en enkel tynn jernbaneskinne og kan ikke dekkes til.

– Det var også snakk om å sette opp en slags skremmefugl på taket, men denne løsningen ble raskt forkastet, sier Dangård, og overlot deretter til problemet til ABS Skadedyrkontroll.

Naboene i kontorbygget like over gata har de to siste ukene vært vitne til mye brutal fugledød.

– Vi har observert at duene tas av dage på bestialske måter, sier Tore Berthelsen, som har utsikt til massakren fra nabobygget.

– De blir klasket i bakken, tatt med hammer og får vridd nakken om.

Share

Regler for jakt

– Ifølge kontrakten vi har med ABS Skadedyrkontroll skal jobben utføres etter gjeldende forskrifter. Jeg tar det selvsagt for gitt at alt er lovlig her, sier Dangård i Vital Eiendom.

Men det viser seg at ABS Skadedyrkontroll ikke har tillatelse til å drepe duer på byens tak.

Flere lover og forskrifter regulerer jakt, fangst og avliving av duer i bystrøk, blant annet viltloven og skadefellingsforskriften.

– Men før man i det hele tatt begynner med organisert avliving av duer, så plikter eier av bygget å forsøke andre tiltak for å avverge skader. Man må kunne dokumentere at skaden har et omfang som er av vesentlig økonomisk betydning for den skadelidte, og avliving skal bare være ett av flere andre tiltak, opplyser Direktoratet for naturforvaltning.

Og dersom det blir gitt tillatelse til burfangst skal det være vann i burene, og utgangspunktet er at duene deretter skal avlives med rifle eller pistol kaliber 22.

I tillegg skal lokal politi og kommunen varsles før fangst settes i gang. Og dersom man ønsker andre avlivingsformer enn skudd, skal dette avklares med Mattilsynet ifølge direktoratet.

På et tidspunkt blir det duene eller oss

Ikke søkt om lov

Christian Krogstad i ABS Skadedyrkontroll innrømmer at reglene ikke er fulgt.

Det er ikke søkt om tillatelser, og avlivingsmetodene er heller ikke helt i tråd med firmaets interne rutiner som sverger til avliving med CO2 og ikke slag mot hodet.

I praksis innebærer dette at duene blir plassert i en søppelsekk som deretter ved hjelp av et brannslokningsapparat blir fylt med gass.

– Skyting med skarpe skudd i bystrøk er bare teori fra Direktoratets side og ikke mulig å gjennomføre i praksis, hevder Krogstad.

Når det gjelder bruk av slagvåpen forklarer Krogstad at det her er snakk om en ansatt som ikke har gjort det han er blitt opplært til.

– Det er en av gutta som har tatt saken i egne hender og bestemt seg for å gjøre ting utenom rutinen. Han har brukt noe som kalles en «prest». Det visste ikke jeg hva var før han fortalte meg at det er en slags batong som man bruker for å avlive fisk.

– Men nå skyver du kanskje ansvaret litt nedover i systemet...?

– Jeg tar selvsagt det fulle og hele ansvaret for det som skjer i bedriften. Selvfølgelig. Men det er bare en forklaring på hva som har skjedd. Mange kan si at vi ikke skal gjøre noe, men på et tidspunkt blir det duene eller oss, sier Krogstad.