LUKSUSFENGSEL:  Kong Harald og justisminister Knut Storberget i luftegården etter åpningen av Halden fengsel i 2009. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
LUKSUSFENGSEL: Kong Harald og justisminister Knut Storberget i luftegården etter åpningen av Halden fengsel i 2009. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

Kriminelle østeuropeere frykter ikke norske fengsler

– Fengslene er så fine at de ikke har en skremmende effekt, mener en politisjef i Litauen.

En fersk rapport Kripos presenterte i dag viser at stadig flere østeuropeiske kriminelle herjer i Norge. Nå frykter også Kripos-sjefen at kriminaliteten skal bli mer brutal.

– Vi beskriver det som en av utfordringene i årene som kommer, at det blir et hardere voldsmiljø knyttet til vinningskriminaliteten, sier Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård til TV 2.

Politiet intensiverer nå innsatsen mot de utenlandske bandene. Spørsmålet er bare hvor mye det hjelper.

LES OGSÅ: Sju av ti innsatte i Halden er utlendinger

For godt i fengsel

Visepolitisjefen i byen Kaunas, hvor mange litauiske kriminelle kommer fra, sier litauere har liten frykt for å havne i norske fengsler.

– Norske fengsler er så bra, at de ikke har noen skremselseffekt på kriminelle østeuropeere, sier visepolitisjef Darius Zukauskas.

– Jeg tror ikke de ser et problem ved å komme i fengsel, for fengslene deres er mye bedre enn våre. Når man er i et norsk fengsel, kan man til og med tjene penger, fortsetter han.

LES OGSÅ: Se det nye luksusfengselet

– Må ha lange fengselstraffer

Også lederen for prosjektsamarbeidet Grenseløs, som er spydspissen i jakten på de utenlandske kriminelle i Sør-Norge, har samme erfaring.

– Enten lykkes de med det de skal, altså begå kriminalitet. Hvis de ikke lykkes blir de satt inn, og da opplever de å få penger for å sitte inne. Det er klart at korte, ubetingede straffer på dette området ikke nytter. Vi må ha lange fengselsstraffer, sier Kjell Johan Abrahamsen til TV 2.