sykehjemSpaniaNETT (Foto: Steinar Figved/TV 2)
sykehjemSpaniaNETT (Foto: Steinar Figved/TV 2)

Norsk sykehjem i Spania har ikke en eneste pasient

Koster Trondheim kommune en mill. i måneden.

Sykehjemmet Vistamar i Villajoyosa på Costa Blanca-kysten i Spania åpnet dørene i oktober i fjor. Men ti måneder senere står de 29 rommene på sykehjemmet tomt.

Koster en million i måneden

– Vi har plass til 29 brukere her samt deres ledsagere. Men i sommer har rommene stått helt tomme, sier daglig leder ved Vistamar Ingrid Hjelle til TV 2 Nyhetene.

Vistamar drives av Trondheim kommune i samarbeid med Peder Morset Folkehøgskole og har for tiden 14 ansatte.

Totalt er Trondheim kommunes utgifter på 924.977 kroner hver måned.

– Lønnsutgiftene går, husleien går, strømmen går og telefonen går, så det er klart det er litt penger vi snakker om, sier Hjelle.

– Kan ikke fortsette

Kommunaldirektør for helse og velferd i Trondheim innrømmer at saken ikke er bra for kommunen.

– Vi kan ikke fortsette å bruke en million kroner i måneden på lang sikt. Hittil i sommer har det vært lite brukere, og det har det vært siste året også, på grunn av at det har vært driftet som et helsehotell som ikke er en hensiktsmessig målgruppe, sier kommunaldirektør for helse og velferd i Trondheim kommune, Helge Garåsen.

Politikerne i Trondheim besluttet i mai at Vistamar skal være et tilbud til brukere som trenger rehabilitering slik det opprinnelig var planlagt.

De første pasientene er ventet til Spaina i begynnelsen av september.

– Jeg har et håp om at vi kan klare å fylle opp plassene. Det er litt avhengig av at vi får litt trøkk på dette så publikum blir kjent med tilbudet, sier Garåsen.

Undring

Frps gruppeleder i Trondheim Kristian Dahlberg Hauge er lite imponert.

– De rødgrønne politikerne har ikke vist noen vilje når de har hatt flertall til å prioritere dette prosjektet. Man har prioritert det ned og man har ikke ønsket å markedsføre det skikkelig. Dette er å kaste penger ut av vinduet. Dette er en helt uhørt situasjon, sier Kristian Dahlberg Hauge til TV 2 Nyhetene.

I Villajoyosa undrer lokalbefolkningen seg over hele prosjektet.

– Hvorfor har de ikke satt i gang noen informasjon til de eldre som har behov for en slik plass? Vi får se, det er i alle fall et pent bygg, sier Stig Otto Lilleeng til TV 2 Nyhetene.