Nå er det ikke bare politiet som får mulighet til å følge med på hvor fort du kjører. I Sverige har nå forsikringsselskapet Folksam fått tillatelse til å gjøre det. Illustrasjonsfoto. (Foto: Colourbox/)
Nå er det ikke bare politiet som får mulighet til å følge med på hvor fort du kjører. I Sverige har nå forsikringsselskapet Folksam fått tillatelse til å gjøre det. Illustrasjonsfoto. (Foto: Colourbox/)

Tatt i 130 - trodde han kunne kjøre i 136

Mann i tjueårene trodde han var smart, men mistet sertifikatet.

Da UP hadde kontroll ved Seljelvnes i Troms natt til torsdag, stoppet politiet en bil de hadde målt til 130,61 kilometer i timen i en 90-sone.

Sjåføren, en mann i begynnelsen av tjueårene, trodde han kunne kjøre i 136 kilometer i timen uten å miste lappen, heter det i loggen fra Troms politidistrikt.

Les også: Kjørte i 165 km/t – skyldte på dysleksi

Ikke uvanlig

– Vi tar ufattelig mange som ligger helt opp mot grensen for førerkortbeslag. Da vanker det ganske høye bøter, sier Geir Marthinsen, distriktsleder i UP i Troms og Finnmark, til tv2nyhetene.no.

Marthinsen forklarer at grensen for førerkortbeslag er fartsovertredelser på 26 kilometer i timen på strekninger hvor det er 60-grense eller mindre. Er fartsgrensen 70 eller mer, mister man lappen om man kjører 36 kilometer i timen over grensen.

I 90-soner er det med andre ord 126 kilometer i timen som er grensen for å miste førerkortet.

Ligger man litt under, beholder man sertifikatet, men får saftige bøter. 7800 kroner må du ut med om du blir tatt 35 kilometer over grensen i en 70-sone.

De fleste kjører ordentlig

– Det er nok av de som har det travelt på veiene. Er vi borte fra en strekning en stund, går farten opp. Er vi der ofte, går farten ned. Vi ser det samme med bilbeltebruk. Det virker som om noen er mer bekymret for forelegg enn for at det skal smelle, sier Geir Marthinsen.

– Men vi må ikke svartmale situasjonen. De aller, aller fleste kjører fornuftig og ansvarsbevisst. Vi lå nylig bak en motorsykkel som foretok en livsfarlig forbikjøring i en høyresving. Bilen som kom imot, la seg nesten helt ut i grøfta for at motorsykkelen kunne passere. Så heldigvis er det mange som er våkne og tar hensyn i trafikken, sier UP-sjefen.

To førerkort ble også beslaglagt i Bardufoss i kontrollen natt til torsdag. De to mennene i tjueårene ble stanset i henholdsvis 133,78 og 117,05 kilometer i timen i en 70-sone.