Dagens studenter tar opp større lån enn før. Det blir også flere studenter som søker om lån fra Lånekassen.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Dagens studenter tar opp større lån enn før. Det blir også flere studenter som søker om lån fra Lånekassen. (Foto: Illustrasjonsfoto)

– Ikke ta én krone mer enn du trenger i studielån

Aldri før har studenter tatt opp mer lån enn nå. Studiegjelden til nordmenn har økt med 12 milliarder kroner på fire år

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anbefalingen fra Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR, er å ikke låne mer enn absolutt nødvendig.

Studielån som ordinært lån

– Banken regner studielån som et helt ordinært lån. Det vil være et handicap når man for eksempel skal søke om boliglån senere, sier Jørgensen.

Jørgensen gir et eksempel. Når du skal inn i boligmarkedet kan man låne et beløp opp til tre ganger inntekten. Hvis du har 400 000 i lønn kan du låne 1,2 millioner kroner. Tjener du 500 000 kan du låne 1,5. Men har du da 300 000 i studielån, er du tilbake på 1,2 millioner i lånebeløp.

Bankene regner altså studielån som et helt ordninært lån når man for eksempel skal låne til bolig.

– Flere tar større lån enn de behøver og ender opp med mer lån enn man kunne ha hatt, sier Jørgensen, som minner studenter om å være bevisst på at det er et lån som skal betales tilbake.

I 1989 hadde en student 152 867 kroner i studielån i snitt etter endt utdanning. En student som er ferdig i dag, har derimot 225 894 kroner i lån. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Tar høyere lån

Den totale langsiktige studiegjelden til nordmenn har økt med 13 prosent, fra 94 milliarder i 2005 til 106 milliarder i fjor.

En av grunnene til den store økningen er at det er flere som tar høyere utdanning. Men hver enkelt student tar også høyere lån enn tidligere.

– Hver enkelt student låner 25 000 kroner mer enn tidligere. Reglene er endret, og nå er det opp til hver enkelt student å velge hvor mye man vil låne, forklarer Astrid Mjærum, informasjonsdirektør i Lånekassen.

I tillegg kan dagens studenter låne mer penger til skolestøtte til privatskoler og til studier i utlandet. Og mens strykkarakterer tidligere ikke fikk betydning på lånet, kan man risikere å få gjort om 40 000 kroner fra stipend til lån om man ikke leser nok og stryker på eksamen.

Les også: Tips til å spare

Ikke bekymret

– Mange tenker at dette er penger rett i lomma. Noe av pengene er akkurat det, men det er viktig å tenke på at lånet skal betales tilbake sier Mjærum i Lånekassen.

Anne Karine Nymoen har etter syv års studier over 300 000 i studielån. Hun ser ikke på det som et problem.

– Så lenge folk kan betjene lånet sitt er det ikke noe problem, sier Nymoen.

Hun understreker at studielånet er et gunstig lån som du ikke betaler renter på så lenge du studerer. Dessuten er utdanning en av de beste investeringene vi gjør.

Mjærum i Lånekassen er enig.

– Ingenting tyder på at det er grunn til å være bekymret. Selv om studenter låner mer, har de aldri før vært så flinke til å betale. Færre får purringer, og færre regninger ender opp hos inkasso, forteller Mjærum.