dagfinn (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
dagfinn (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

Høybråten vil fjerne kristen-kravet

KrF-leder Dagfinn Høybråten sier ja til å fjerne bekjennelsesparagrafen. Det gjør at muslimer nå kan sitte i ledelsen med Høybråten.

For første gang går lederen av Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, inn for å fjerne partiets såkalte bekjennelseparagraf. Denne paragrafen krever at alle tillitsvalgte i partiet må bekjenne seg til den kristne tro.

– Vi er ikke opptatt av å avkreve trosbekjennelse. Vi er først og fremst opptatt av at folk står for de verdiene partiet står for, sier partilederen til TV 2 Nyhetene.

– Åpner du opp for at muslimer kan få ledende tillitsverv i partiet?

Ikke mistet troen

– Jeg tror det vil være en liten aktuell problemstilling, men det er klart at det finnes folk som kan stå inne for et kristent verdisyn og hvis man kan det så skal det ikke være noe hinder for å søke tillitsverv i KrF, sier Høybråten.

Han avviser at partiet har mistet troen når de nå vil endre paragrafen.

– Tvert i mot. Vi tror at det kristen verdisynet er bra for samfunnet, og at Norge trenger disse verdiene. Samtidig ønsker vi å være et bredere parti, sier han.

Debatten om den såkalte bekjennelsesparagrafen har pågått i flere år, og både tidligere partileder Kjell Magne Bondevik og nåværende nestleder Inger Lise Hansen har tatt til orde for å fjerne den.

Mener partiet avkristnes

Og nå har en samlet partiledelse vendt ryggen til KrFs snart 80 år gamle prinsipp. Men som TV 2 tidligere har fortalt er det sterke krefter som akter å stanse det de kaller en avkristning av partiet.

– Vi er et kristen parti i et kristent land, i en kristen historie og virkelighetsforståelse. Jeg tror vi skal kjempe mer for å få det på plass igjen, mener Anita Apelthun Sæle, tidligere stortingsrepresentant i KrF.