husmorhjem_1024 (Foto: Scanpix)
husmorhjem_1024 (Foto: Scanpix)

– Norske hjem er kjedelige!

Konkurransen om «Norges vakreste hjem» engasjerer interiørinteresserte seere. Og responsen er nokså samstemt. «Kjedelig», «forutsigbart», «typisk norsk», er blant reaksjonene som går igjen.

God morgen Norge og interiørmagasinet BoligPluss er på jakt etter «Norges vakreste hjem 2010». Konkurransen ble utlyst før sommeren og innen fristen gikk ut i slutten av juni, var over hundre hjem fra hele landet påmeldt.

Av disse har fagjuryen, nedsatt av magasinet BoligPluss, nå plukket ti nominerte til tittelen «Norges vakreste hjem 2010».

8. oktober 2010 vil fagjuryen kåre den endelige vinneren av prisen, men vi har også invitert dere seere til å kåre en publikumsvinner blant de ti nominerte. Vinneren av publikumsprisen blir også avslørt den 8. oktober.

Her kan du se de ti nominerte hjemmene og stemme på din favoritt

– Fargeløst

Etter at disse ti hjemmene ble presentert i God morgen Norges sending tirsdag, lot ikke reaksjonene vente på seg.

– Gjeeeesp...noe så kjedelig. Det er jo lik stil på alle kandidatene. Ser nesten ut som om juryen består av ett menneske, skriver en seer på God morgen Norges Facebook-side.

Mange av seerne reagerer også på at hjemmene i hovedsak er dominert av hvitt i interiøret.

– Jeg sitter igjen, snøblind og matt, skriver en annen seer.

– Vakkert er subjektivt

Christina Dorthellinger som er sjefredaktør for magasinet BoligPluss og medlem av juryen, kan forsikre seere om at hun ikke sitter alene og bestemmer.

– Juryen består i hovedsak av eksterne fagpersoner i tillegg til to represententer fra BoligPluss, forklarer hun.

– Det var ikke uventet at det ville komme en del reaksjoner. Det sier seg selv at begrepet «vakkert» er subjektivt. Det vil være like mange meninger om hva som er vakkert som det er mennesker i landet.

Våre kriterier er at huset skal være pusset opp og gjennomført og at eierne skal ha gjort mye selv og vist kreativitet i interiørløsningene.

Forstår kritikken

– Forstår du kritikken fra publikum?

– Ja, det gjør jeg. Det er mye likt, mye hvitt og lyst, men i hvert av disse hjemmene skjuler det seg mange smarte ideer. Vi har ikke kunnet legge ut alle bildene vi har fra disse hjemmene, kun en smakebit, så de yter nok ikke huseierne full rettferdighet.

Når juryen fra den 21. september plukker ut fem finalister fra disse ti, skal hver av disse presenteres med en fyldigere reportasje på God morgen Norge og på våre nettsider.

– Da vil seerne få et ordentlig innblikk i hvert hjem, forklarer Christina Dorthellinger.

– Er norske hjem kjedelige?

– Nei, overhodet ikke. Det finnes mange norske hjem som er lyse fargene. Hvis lyst er kjedelig, så kan man si at norske hjem er kjedelige. Men det er for enkelt å si at det handler om manglende kreativitet. De lange vintrene og mørketiden kan være en av grunnene til at vi velger lyse farger.

Dessuten er norske hjem ofte trebygninger med treoverflater. Det er ikke vanlig her til lands å bo i en loftsleilighet i en nedlagt fabrikkbygning, slik man ser i New York, selv om det er kult, sier sjefredaktøren.

Ønsker å se flere stiler

Likevel, sjefredaktøren innrømmer at hun kunne ønske seg et enda bredere utvalg blant de påmeldte til konkurransen.

– Vi ønsker å se mange forskjellige hjem og stiler, og akkurat det understrekte jeg da vi utlyste konkurransen. Nå har det ikke blitt slik, men jeg vil oppfordre enhver seer som enten har eller som vet om noen som har et unikt og uvanlig hjem: meld dere på til neste år!