Sara Johannessen (Foto: Sara Johannessen)
Sara Johannessen (Foto: Sara Johannessen)

Alvorlige hygieneproblemer på fastfoodsjapper

– Alvorlig og bekymringsfullt, sier Mattilsynet etter tilsyn i Rogaland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2009 gjennomførte Mattilsynet tilsyn hos serveringssteder og bensinstasjoner med servering av ferdigmat i Midt-Rogaland. Flere fikk da pålegg om utbedring av sine hygieneproblemer.

I vår besøkte Mattilsynet de samme spisestedene på nytt. Det viste seg at hele 19 av virksomhetene ikke hadde fulgt opp påleggene fra Mattilsynet.

– Dette er både alvorlig og overraskende. Noen av bedriftene hadde til og med meldt fra til oss om at forholdene var blitt utbedret. Når det viser seg å ikke stemme er det bekymringsfullt, sier Odd Ivar Berget, distriktssjef for distriktskontoret for Midt-Rogaland.

Les også: Restaurant stengt på dagen. I dette hemmelige rommet produserte Kina-restauranten helsefarlig mat

Les også: Over 30 spisesteder stengt i storaksjon. Dårlig hygiene, kakerlakker og narkotika var bare noe som ble funnet

Les også: Gatekjøkkener får stryk for lagring og hygiene

Dårlig renhold og feil temperatur

Virksomhetene som ble besøkt har menyutvalget kinamat, thaimat, kebab og hurtigmat. De fleste feilene Mattilsynet avdekket gikk på orden, renhold, vedlikehold og temperatur.

-Når det gjelder temperatur er det primært på mat som ligger framme, som for eksempel på bensinstasjoner hvor det selges pølser med diverse tilbehør som rekesalat og løk. Mange har heller ikke gode nok rutiner for renhold av boksene som tilbehøret ligger oppi, sier Odd Ivar Berget i Mattilsynet til TV 2 hjelper deg.

Kan føre til sykdom

Mattilsynet understreker at det er svært viktig å overholde reglene når det gjelder blant annet renhold og temperatur på steder hvor det lages og oppbevares mat.

– Rutinene må være i orden, hvis ikke løper du en risiko for matbåren sykdom. Hvis det ikke er god nok hygiene kan følgene være oppvekst av sykdomsfremkallende bakterier, sier Odd Ivar Berge i Mattilsynet.

Skylder på nytt personale

Over halvparten av spisestedene og bensinstasjonene som ble kontrollert fikk påvist mangler. Kampanjen viser at en del virksomheter ikke har nok kunnskap om mattrygghet, mener Mattilsynet, og karakteriserer resultatene som «høyst utilfredsstillende».

– Mange av spisestedene skylder på nytt personale, for dårlig opplæring og for dårlig tid. Dette må de rydde opp i. Nå har de fått en sjanse til, og vi kommer helt sikkert til å følge opp dette videre. Vi forventer at de ordner opp, sier Odd Ivar Berge, distriktssjef for distriktskontoret i Midt-Rogaland.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook! Klikk her.