toppbilde
toppbilde

Svindler norske kvinner med falske militærdokumenter

«Kari» sendte penger til Nigeria-svindler som utga seg for å være soldat.

«Kari» er singel og i 30-årene. De siste tre månedene har hun chattet med en kaptein i det amerikanske flyvåpenet som er stasjonert i Afghanistan.

Det var i alle fall det «Kari» trodde du hun sendte penger til Adam via banken Western Union.

Ble avstandsforelsket

– Jeg innrømmer at jeg ble avstandsforelsket. Nå vil jeg redde de stakkars jentene som går med på dette før det er for sent, sier kvinnen, som ønsker å være anonym, til TV 2 hjelper deg.

Til TV 2 hjelper deg sier kvinnen at hun var skeptisk da Adam kontaktet henne en kveld for tre måneder siden.

Adam fortalte at han var flykaptein i det Amerikanske luftforsvaret, stasjonert på en base i Afghanistan. På profilen på nettdatingsiden Firstdate.com hadde han lagt ut flere bilder. På dette tidspunktet visste ikke «Kari» at bildene, navnet, jobben – alt, ved Adam var falskt.

– Men det var et eller annet som ikke stemte, jeg merket det på meg, men man håper jo liksom at det er sant, sier hun.

«Kari» ville ikke møte noen på utsiden av Norge, men personen hun snakket med var veldig flink til å overtale. Han overøste henne med komplimenter og sa alle de tingene hun ville høre. Etter hvert ble hun avstandsforelsket i mannen, innrømmer hun.

– Vi snakket sammen hver dag, noen ganger flere ganger hver dag. Han sa at han måtte snakke med meg i skjul, fordi han egentlig ikke hadde lov til å surfe på nettet mens han var på jobb.

Plutselig en dag skrev Adam at han var blitt straffet fordi han chattet med «Kari» ulovlig. Han forklarte at han ikke lenger kunne snakke med henne eller datteren sin i USA.

Falske militærdokumenter

Adam og «Kari» hadde også avtalt at de skulle møtes fire-fem måneder fram i tid. Også dette møtet sto nå i fare for å gå i vasken på grunn av straffen som Adam mottok som følge av nettpratingen deres.

– Han var så lei seg for at vi ikke kunne snakke sammen, og for at vi ikke kunne møtes som avtalt. Jeg spurte han hva jeg kunne gjøre for å hjelpe – han spurte meg aldri direkte om penger, men han fikk meg til å spørre han om jeg kunne gjøre. Sånn var det hele tiden. Han spilte på samvittigheten min. Han var veldig dyktig på den måten, sier «Kari».

westernunion
westernunion

Adam fortalte henne at hun kunne opprette en telefonlinje som de kunne snakke sammen på. Det kostet 510 dollar, og pengene måtte overføres via Western Union til en mann i London.

En mann som utga seg for å være befal i kommunikasjonsstaben til det amerikanske forsvaret mailet «Kari» instruksjonene på hvordan hun skulle gå frem.

Pengene ble ført over, og etter hvert begynte de å snakke sammen på telefonen.

– Han, eller de - jeg mistenkte fort at jeg snakket med flere forskjellige som utga seg for å være Adam, ringte alltid med skjult nummer, sier «Kari»

Skulle betale 20 000

Og om «Kari» fortsatt ville møte Adam, kunne det amerikanske forsvaret ordne dette, men det ville ta lenger tid enn avtalt. Først om ca. et år kunne Adam komme på besøk.

moneyback
moneyback

– Siden han hadde blitt straffet for chattingen, måtte jeg betale et depositum på 20 000 kroner til det amerikanske forsvaret for at han skulle få fri fra tjenesten. Han største ønske var å møte meg, og alt kom til å bli helt himmelsk.

Pengene måtte betales inn til Western Union på forskudd og kom med en såkalt «Money back guarante». Det amerikanske forsvaret ville tilbakebetale pengene når Adam kom til Norge. Dokumentet var signert av amerikanske generaler og virket autentisk, men nå begynte «Kari» virkelig å ane ugler i mosen.

I mailen skriver avsenderen at dokumentet må behandles strengt konfidensielt. Om noen utenforstående så brevet, kunne dette utsette kaptein Adam Wolfpack for fare i Afghanistan. Det var derfor viktig å ikke fortelle for eksempel banken hva pengene var til, om man skulle trenge å ta opp et lån.

Hun sendte mail til det amerikanske forsvaret og også til den amerikanske ambassaden i Norge for å spørre om dette virkelig kunne være sant.

– Jeg fikk svar om at det kanskje var noen som ikke var helt ærlige med meg, sier hun til TV 2 hjelper deg.

Et voksende og stort problem

Nigeriabrev er et kjent svindelfenomen. Nå har de samme bakmennene skiftet fokus og arbeidsmåte. Nå er det single nordmenn som skal lures.

– De som står bak dette, er de samme som sto bak de såkalte Nigeria-brevene. Det er Vestafrikanere, sier Anne Dybo, rådgiver i Økokrims bedrageri- og korrupsjonsteam.

De siste årene er online datingsvindel vokst seg til å bli et stort problem i Norge.

– Datingsider, spesielt Match.com, men også Facebook er det største problemet vi har nå. I løpet av de siste årene har dette problemet bare vokst, Bare de siste ukene har Dybo mottatt 15 slike saker.

Noen kontakter Økokrim selv, andre ganger er det familiemedlemmer som kontakter de. Noen ganger også banken etter at store summer har blitt registrert sendt til utlandet.

Fordi ofrene blir følelsesmessig involvert i saken, kan det faktisk være vanskelig å få ofrene ut av svindelen, forklarer Dybo.

Det er «Kari» enig i.

Fant Adam på nettet

«Kari» begynte å søke rundt på nettet etter andre som hadde opplevd det samme. På siden Romancescam.com fant hun det hun lette etter. Flere hadde blitt lurt av bakmenn som utga seg for å være den amerikanske piloten Adam.

romancescam (Foto: skjermdump romancescam.com)
romancescam (Foto: skjermdump romancescam.com)

– Det kan være tusenvis av jenter som chatter med Adam og blir lurt av disse folkene, advarer hun nå.

– Blåøyd og naiv

Nå innser «Kari» at det var som hun fryktet – svindel. Ved å fortelle sin historie håper hun å kunne advare andre som leter etter kjærligheten på nettet.

– Jeg ble litt forelska, men det gikk fort over da jeg skjønte det. Jeg har ikke sett han på ordentlig heller, så sånn sett har jeg ikke kjærlighetssorg. Det er ikke noe å gråte over. Jeg vil advare andre jenter mot å falle for det samme, sier hun til TV 2 hjelper deg.

«Kari» har tatt vare på alt av mailer og chatlogger mellom henne og Adam. Når hun leser gjennom bunken med dokumentasjon i ettertid, lurer hun hvorfor hun bet på.

– Jeg var blåøyd og naiv. Det er tydelig at det var svindel ser jeg nå, forteller hun.

Pengene tapt for alltid

«Kari» ble svindlet for ca. 3000, et beløp som kunne ha blitt betydelig høyere om varsellampene ikke hadde begynt å blinke da de ville ha 20.000 for reisedepositumet.

Dybo i Økokrim sier det finnes eksempler på nordmenn som har blitt svindlet for langt større beløp, noen i millionklassen.

Økokrim advarer folk derfor til å trå varsomt dersom den du chatter med begynner å snakke om penger.

– Pengene som blir sendt er tapt for alltid, sier Anne Dybo.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook! Klikk her.