Irina Lee har skrevet en bok om sin far, mr. Lee, Chul Hol Lee. (Foto: Terje Bendiksby)
Irina Lee har skrevet en bok om sin far, mr. Lee, Chul Hol Lee. (Foto: Terje Bendiksby)

Kunne vært tacokonge

Nudelkongen Mr. Lee sin historie har blitt bok.

– Vi mente det aldri ville slå an, sier Irina Lee til God morgen Norge i dag, om da faren vurderte å importere taco til Norge.

Irina har skrevet bok om sin far, Chul Ho Lee, bedre kjent som nudelkongen Mr. Lee. Før nudlene vurderte han å importere taco til Norge, men familien mente det ikke kom til å fungere. Dette var tidlig på 80-tallet, og barn i Norge var ikke vant til å spise med fingrene.

– Så feil kan man ta, sier Irina, som ikke ble spurt om råd igjen. For suksess ble det likevel, dog ikke med taco.

mr Lee
mr Lee

Mot alle odds

Nå har Mr. Lee sin historie blitt til boken «Det sa min far». Det er datteren Irina Lee som har foreviget farens historie.

Mr. Lee kom til Norge i 1954. Da var han 17 år. Han hadde blitt skadet under Koreakrigen, og ble mot alle odds videresent til Norge for medisinsk behandling.

– Jeg trodde jeg hadde kommet til Amerika, sier Mr. Lee.

Poteter og salt sild

Han var den første koreanske innvandreren, og en av de første innvandrerne i Norge overhodet. Norge var fattig på den tiden, noe som vistes på nordmenns matvaner.

– Nordmenn spiste potetene med skallet på. Når man skreller den, skreller man også bort deler av poteten, forteller Mr. Lee.

I tillegg til potetene var det salt sild det gikk i.

Etter en tur i Korea oppdaget Mr. Lee nudlene. Da han som 50-åring mistet jobben, bestemte han seg for å introdusere nudlene til nordmenn. Resten er historie.

Spørsmålstegn ved troverdighet

– Far har fortalt historier som overgår det de fleste av oss har opplevd, sier datter og forfatter Irina Lee.

Hun stiller selv spørsmål i boken ved sannhetsgehalten i farens historie.

– Kanskje er historiene noe skjønnmalende i minnet. Det er ikke godt å si, sier Irina Lee. Men historien hans viser at så lenge man jobber hardt, så kan man oppfylle sine drømmer.

Klikk her for å høre den fantastiske historien om da Mr. Lee møtte Irinas mor