Etter tiår der småbarnsforeldre har måttet slåss med nebb og klør for en barnehageplass, er situasjonen nå snudd på hodet. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Etter tiår der småbarnsforeldre har måttet slåss med nebb og klør for en barnehageplass, er situasjonen nå snudd på hodet. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Barnehagene konkurrerer om barna

Før var det lange køer for å få barnehageplass. Nå konkurrerer barnehagene om barna.

– Vi ønsker å tilby noe mer enn bare en barnehagepass, sier Cecilie Røhnebæck.

Yoga og meditasjon

Cecilie er sjef i selskapet Tårnsvalen barnehage AS, som driver 12 private barnehager i Oslo og Akershus. Hun har ikke hatt problemer med å fylle opp plassene. Røhnebæck har innført profilen «Barn i balanse», en filosofi som tar i bruk yoga, qi-gong, massasje og meditasjon.

– Vi har et fokus på å være tilstedet. Barna er alltid tilstedet, mens vi voksne ofte er i tankene våre, forklarer Røhnebæck.

Personalet er kurset i i ro og tilstedeværelse. Ifølge barnehagesjefen har dette resultert i et lavere sykefravær og mer fornøyde ansatte.

Spesialiserte barnehager

Flere barnehager kan bli nødt til å tenke nytt nå som målet om full barnehagedekning er nådd. Nå får alle barn som har rett til barnehageplass det, og enda har noen barnehager ledige plasser. Aftenposten skrev tirsdag om barnehager med opptil 90 ledige plasser.

Det handler ikke lenger bare om å passe barn, men om å gi barnehagen et meningsfylt innhold. Spesialiserte barnehager som yogabarnehager, friluftsbarnehager, musikkbarnehager og språkbarnehager blir mer og mer vanlig.

– Duger ikke helt vanlige barnehager lenger?

Vi har mye av det også, sier Røhnebæck, som understreker at et større fokus på de ansatte er en av de viktigste forskjellene.

Fokus på innhold

Slik jobbes det også fra statens side. I Stortinget snakkes det ikke lenger bare om penger og barnehagebygg, men om innholdet i barnehagene.

– Alle partier gikk sammen om SV sitt initiativ om å sette inn penger og krefter på full barnehagedekning. Nå er målet nådd, og da blir det neste steget å sikre likeverdig kvalitet i barnehagene, sier Lisbet Rugtvedt, statssekretær i Kunnskapsdepartementet, SV.

Les også: Hjelp til barn som sliter

Les også: Ha det, pappa!

Blir uglesett

Over halvparten av barnehagene i Norge er drevet av private. Men barnehagegründer Cecilie Røhnebæck synes ikke de private barnehagene får belønning for å ha hjulpet SV til å oppnå full barnehagedekning.

– Vi blir litt uglesett, sier Røhnebæck, som kan fortelle om foreldre som har fått beskjed av kommunen om å ikke søke privat fordi det er flere kommunale barnehager med ledig kapasitet.

Det har også vært store diskusjoner om hvorvidt barnehageledere skal kunne ta ut utbytte. Røhnebæck mener de nye reglene som diskuteres skrider med den vanlige økonomien i samfunnet.

– Vi fikk en julepresang, men nå skal de ha den tilbake igjen, sier hun.

God butikk

Private barnehager har klart å gjøre god butikk på barnehager, selv med mindre støtte fra Staten enn de kommunale barnehagene får.

Lisbeth Rugtvedt i Kunnskapsdepartementet mener at de som jobber i barnehagen skal ha en ordentlig lønn, men at de som eier barnehagene ikke skal kunne ta ut penger fra driften og bruke de på andre ting.

– Pengene skal gå til de ansatte og skape god kvalitet for barna, sier Rugtvedt.

Nå har regjeringen lovet de private barnehagene opp til en milliard kroner over fem år. Da mener Rugtvedt det er rimelig å sikre at pengene brukes til å gi god kvalitet i barnehagene.