AVFEIER KRITIKKEN: Næringsminister Trond Giske mener det er synd at Fredriksen har flagget ut fem skip i løpet av sommeren, men sier at betingelsene i Norge er gode.  (Foto: TV 2)
AVFEIER KRITIKKEN: Næringsminister Trond Giske mener det er synd at Fredriksen har flagget ut fem skip i løpet av sommeren, men sier at betingelsene i Norge er gode. (Foto: TV 2)

Giske vil ha gjennomgang av lederlønninger

For første gang kommenterer næringsministeren Riksrevisjonens hemmelige rapport om lønnsfesten i statseide selskap.

Næringsminister Trond Giske varsler full oppvask etter lønnsfesten blant ledere i statseide selskap. TV 2 har gjennom en rekke reportasjer avdekket at de såkalte statsdirektørene har økt lønna med dobbelt så mye, sammenlignet med andre ledere.

LES OGSÅ: Dette tjente sjefene

Skader økonomien

– Dette er i strid med regjeringens politikk og skader vår økonomi, sier Giske som truer med å bytte ut ulydige styrerepresentanter.

Som styreleder er Hill Marta Solberg ansvarlig for tidenes lønnsfest i det statseide Vinmonopolet. Glemt er gamle kraftsalver mot fete lønntilegg blant ledere. I dag forsvarer den tidligere statsråden og nestlederen i Arbeiderpartiet et lønnstillegg for sine ledere, som er over dobbelt av det andre bedrifter har gitt.

– Det er ikke så store forskjeller at jeg opplever dette som problematisk, sier Solberg til TV 2 Nyhetene.

Vil ha gjennomgang

Men Trond Giske mener at statlige selskaper skal ha lederlønninger som er konkurransedyktige, men ikke lønnsdrivende. Nå varsler han full gjennomgang.

Se hele innslaget øverst i saken.

– Dersom det viser seg at selskapene ikke har fulgt de statlige retningslinjene, må vi sørge for at reglene blir tydeligere - og at de blir fulgt.