CHILE JUBLET: Videobilder viser at gruvearbeiderne fortsatt er i live, 700 meter under bakken. (Foto:  /Afp)
CHILE JUBLET: Videobilder viser at gruvearbeiderne fortsatt er i live, 700 meter under bakken. (Foto: /Afp)

– Innesperrede gruvearbeidere må vente i månedsvis

Hele Chile jublet da nyheten kom søndag om at 33 gruvearbeidere er i live etter 17 dager innesperret i gruva. Men det kan ta minst fire måneder før de kan hentes ut.

«Vi er i god behold alle 33 i tilfluktsrommet», sto det skrevet i rødt på en lapp som var festet til boret som ble drillet inn i tunnelen 700 meter under bakken der de savnede gruvearbeiderne søkte tilflukt da gruvegangen kollapset.

Jubel over gladmelding

President Sebastián Piñera leste opp meldingen til enorm jubel fra hundrevis av venner, kolleger og pårørende som har ventet i angst utenfor gruva ved Copiapó i Atacama-ørkenen i Nord-Chile siden ulykken skjedde.

– Denne beskjeden kom fra dypet av gruva. Det står at de er i live, de er sammen og de håper de skal få se sola igjen og omfavne sine familier, sa han.

Se nyhetsreportasje: (Artikkelen fortsetter under).

Kort etter at lappen kom opp av bakken, ble det sendt ned et videokamera som tok de første bildene av gruvearbeiderne mens de lyste på hverandre med hodelyktene sine.

Vil ta uker eller måneder

Chilenske redningsarbeidere opplyser at de trenger spesialutstyr fra Australia og USA for å drille seg ned i gruva, og at dette kan ta flere måneder å fullføre.

En amerikansk gruveekspert, Davitt AmAteer, sier imidlertid at drillingen kan gjennomføres iløpet av noen uker, med de mest moderne boremetodene.

(©NTB)

LEVER: Bilder av de 33 savnede gruvearbeiderne som har vært innesperret i en chilensk gruve i 18 dager. (Foto: IVAN ALVARADO/Reuters)
LEVER: Bilder av de 33 savnede gruvearbeiderne som har vært innesperret i en chilensk gruve i 18 dager. (Foto: IVAN ALVARADO/Reuters)