Mette Yvonne Larsen advokat
Mette Yvonne Larsen advokat

Barnevernets unnlatelser kan koste milliarder

Bistandsadvokat spår milliardutgifter for norske kommuner de neste årene.

Norske kommuner vil de neste årene måtte utbetale milliarderstatninger til barn som er blitt utsatt for omsorgssvikt og overgrep barnevernet har visst om – uten å gripe inn.

Like stor som barnehjemssakene

Bistandsadvokaten til de tre søstrene i Drammen som krever ti millioner i erstatning mener oppgjøret på grunn av svikten i barnevernet kan bli like stor som etter barnehjemsskandalene på 50-tallet.

drammen_sisters (Foto: Olav T. Hustad Wold/TV 2)
drammen_sisters (Foto: Olav T. Hustad Wold/TV 2)

Barn som vokste opp på norske barnehjem fra 1945 til 1980 har til sammen fått erstatninger på 1,3 milliarder kroner. Advokat Mette Yvonne Larsen har jobbet med barnesaker de siste 21 årene. Hun spår et liknende oppgjør fordi barnevernet har unnlatt å gripe inn i et stort antall saker, der de har fått bekymringsmeldigner om omsorgssvikt, vold eller overgrep.

– Det var jo et mål da barnevernsloven kom i 1992 om at man skulle unngå dette. At man skulle få frister for å gå inn og hjelpe barna på et tidlig tidspunkt. Det jeg ser er at dette ikke har skjedd, sier Mette Yvonne Larsen til TV 2 Nyhetene.

– Et ras av saker

Lørdag fortalte TV 2 Nyhetene om de tre søstrene som i en årrekke ble utsatt for mishandling og omsorgssvikt. Barnevernet visste om dem i 12 år – uten år gripe inn. De tre krever ti millioner kroner i erstatning fra Drammen kommune. Mette Larsen, som representerer de tre søstrene, sier det finns mange liknende saker.

– I enhver kommune, og Norge har over 400 kommuner, må man regne med at det kommer flere saker. Så det blir et ras av saker. Dette vil både avdekke grov systemssvikt og omsorgssvikt overfor små barn. Det vil synliggjøre at med den nye barnevernsloven kom man ikke så langt, sier Larsen.

Advokaten mener myndighetene bør lage en billighetserstatningsordning for barnevernsofrene slik de gjorde for de som ble utsatt for overgrep på barnehjemmene.

– Om dette er mulig, vet jeg ikke. Men jeg tenker at dette blir dyrt - og det skal være dyrt. En tapt barndom koster mye penger for den det gjelder, avslutter bistandsadvokaten.