drammen_erstatning (Foto: Olav T. Hustad Wold/TV 2)
drammen_erstatning (Foto: Olav T. Hustad Wold/TV 2)

Ble slått av moren med hammer og verktøy

Tre søstre krever ti millioner i erstatning fordi barnevernet ikke grep inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søstrene krever erstatning fra Drammen kommune, fordi barnevernet lot dem leve i et hjem der de ble utsatt for grov barnemishandling og omsorgssvikt.

Mishandlet siden tidlig barndom

Barnevernet fikk bekymringsmeldinger fra både helsestasjonen, politiet, skolen og anonyme tipsere gjennom tolv år – uten å gripe inn. De tre søstrene fra Drammen vokste opp med en rusavhengig mor og forteller at de helt fra de var små barn ble utsatt for grov vold og mishandling.

– Jeg fikk en skiftnøkkel i hodet og ble slengt inn i en murvegg med ansiktet. Jeg ble også slått med knyttneve og dyttet ned trapper, forteller en av søstrene.

– Det er mange episoder. En gang ble mamma veldig sint. Hun sa jeg måtte skjerpe meg og jeg sa ja. Da sa hun at hun skulle hente kniven. Jeg trodde mamma tulla, men hun hentet kniven, løp etter meg og stakk meg i låret tre ganger, forteller storesøsteren.

– Jeg har fått mange skrutrekkere i hodet og engang ble jeg slått med hammerspissen midt på låret. Det skjedde bare fordi mamma hadde rotet bort bankkortet sitt, sier yngstesøsteren og bryter sammen i gråt.

Kjørt hjem fra rusbehandling med mor

Fra jentene var helt ned i seksårsalderen måtte de flere ganger følge moren til avrusning. Etterpå ble de kjørt hjem igjen sammen med moren. De ble plastret og pyntet for at skader ikke skulle oppdages.

– Jeg ble sminket før jeg gikk på skolen. Mamma gjorde det for at de ikke skulle se at jeg var så blå i ansiktet. Når jeg kom på skolen tok læreren meg med ut i gangen og spurte hva som hadde skjedd. Og da hadde jeg fått beskjed om å si at jeg hadde falt ned en trapp. Jeg sa det jeg hadde fått beskjed om og etter det så var det ikke noe mer. Ingen reagerte, sier den tredje søsteren.

– Når hun var ferdig med å slå oss så måtte vi reise oss opp. Så spyttet hun oss i ansiktet fordi vi var så stygge. Og vi tvunget til å gå med spyttet i ansiktet. Hun nektet oss å vaske oss, sier storesøster.

Flere bekymringsmeldinger

Til tross for en serie bekymringsmeldinger fra politiet, helsestasjonen, sosialtjenesten, skolen og naboer grep aldri barnevernet inn.

– Det barnevernet har gjort galt er at de ikke har gjort noen ting. De har ikke gjennomført en undersøkelse som de er pliktige til selv om de har fått svært mange bekymringsmeldinger, sier barnas bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til TV 2 Nyhetene.

– Gjennom en periode på mellom tolv og 15 år har de visst om tre barn som har levd under grov vold, barnemishandling og omsorgssvikt uten å gjøre noe. De har vært på et eller to hjemmebesøk og sagt at her så det greit ut og så har de trukket seg ut.

Jentene sliter i dag med psykiske problemer og de har ikke fått utdanning og jobb. Da erstatningssaken var oppe i tingretten fikk de delvis medhold og barnevernet fikk sterk kritikk. Nå har både Drammen kommune og søstrene anket saken.

Krever ti millioner

Og i lagmannsretten vil søstrene kreve rundt ti millioner kroner i erstatning fordi barnevernet sviktet.

– Hvis man skal erstatte en tapt arbeidsevne er det snakk om to til tre millioner kroner for hver av jentene. I tillegg kommer det menerstatning og det kommer framtidige utgifter. Så vi snakker om flere millioner for hver av søstrene. Dette er et helt ordinært erstatningskrav hvis noen har mistet sin framtid og sin arbeidsevne, sier bistandsadvokaten.

Storesøster hentet ut småsøstrene

Men det finnes en helt i denne historien. Da storesøster ble 18 år hentet hun først en av søstrene sine hjem til seg og ut av voldshelvetet. Litt senere hentet hun også lillesøsteren, som da var elleve år gammel, og tok seg av henne.

– Jeg fikk beskjed om å pakke bagen og bli med storesøster hjem og det gjorde jeg. Det er noe av det beste som har skjedd meg noensinne. For hadde ikke storesøster kommet og hentet meg, så hadde jeg ikke sittet her i dag, sier lillesøsteren.

TV 2 Nyhetene har vært i kontakt med moren til de tre søstrene. Hun ønsker ikke å kommentere saken. Heller ikke Barnevernet vil kommentere saken overfor TV 2.