magne_furuholmen (Foto: TV 2)
magne_furuholmen (Foto: TV 2)
oppvarmere (Foto: TV 2)
oppvarmere (Foto: TV 2)

De får varme opp for a-has siste sprell

Shining, Susanne Sundfør, Moddi og Casiokids får varme opp for a-ha i tidenes norske konsertscenerigg.

Når a-ha lørdag kveld trekker 30.000 til Ullevaal stadion, får tilhørerne først høre Shinings «Blackjazz». Neste lørdag står Casiokids på Brann stadion i Bergen før a-ha tar farvel.

I Trondheim er det Moddi som har vunnet oppvarmingsjobben og stipend på en million kroner fra a–ha. Susanne Sundfør er siste vinner, hun varmer opp for norgeshistoriens største band i Kristiansand.

– Har gitt vekk pensjonen

Hos Jørgen Munkeby, vokalist og saksofonist i Shining, sitter latteren sitter like løst som idéene når han planlegger lørdagens oppvarmingsjobb for a–ha sammen med Magne Furuholmen. På Lørdagsmagasinets spørsmål til Furuholmen om a–ha gjør avskjedsturnéen for å sikre pensjonen, svarer Munkeby:

– De har gitt bort pensjonen til oss.

– Jeg kommer selvfølgelig tilbake når Shining er blitt dritsvære og det går dårlig med meg. Du husker den der pensjonsordningen vi snakket om? ler Furuholmen.

Husker a–ha–plakat fra barnehagen

Jørgen Munkeby har utdannelse fra Norges musikkhøyskole og har utgitt flere jazzplater. Det første han husker av a–ha er en plakat som hang i barnehagen da han var fem år. 25 år senere tildelte a-ha Shining, Susanne Sundfør, Moddi og Casiokids en million kroner hver for at artistene skal få større mulighet til å gjøre internasjonal suksess slik a-ha klarte.

a-ha fikk aldri stipend, men enorm støtte fra en platebransje som var langt mektigere enn i dag. Bandet har solgt 70 millioner eksemplarer av sine utgivelser, inkludert 35 album.

Savner penger uansett

– Man savner jo penger hele tider uansett hvor mye man har, sier Furuholmen.

– Hvis man skal turnere hele verden så går jo en million fort.

Jeg tror vi ender opp med 70 jobber når året er omme og det er veldig mye til å være oss, sier Munkeby.

– Det er flere enn a-ha på avskjedsturneen sin det, omtrent, parerer Furuholmen.

Fans over hele verden vil ta farvel med a-ha, men Magne tror verden nå er klar for Shining, Casiokids, Susanne Sundfør, og Moddi.

– Har det som skal til

– Hvis du tenker utfra kriteriene særpreg, personlig uttrykk, mulighet til å hevde seg internasjonalt, så tror jeg egentlig at disse fire artistene alle innenfor vidt forskjellige felter har det som skal til, sier Furuholmen.

– Det blir siste gang jeg spiller Ullevaal med a-ha. Det blir siste gang jeg spiller i Bergen, i Trondheim, og i Kristiansand og det her jeg tenkt til å nyte mens det er der, sier «Mags» om sine siste sceneopptredener med bandet han har spilt med i 25 år.

– Du har hjerteflimmer, tinnitus, brukne ben. Hva klarer du å levere fra scenen?

– Alle har vel skavanker de må liksom undertrykke i enkelte situasjoner. Jeg føler meg ikke i spesielt dårlig form jeg altså, men det er klart, det stemmer det, alt du sier der, men jeg tenker ikke på det når jeg står der, understreker han.

– Shining gir konserten det lille ekstra trykket som vi manglet, det er derfor vi må ha med dem, ler han.

Forhandler om avskjedsklem

– Kommer vi til å få se dere tre i a-ha gi hverandre en klem eller en avskjedshilsen?

– Alle advokatene er i forhandlinger om den avskjedsklemmen nå, ler Furuholmen.