STOCKHOLM, SVERIGE: Socialdemokraternas partileder Mona Sahlin på talerstolen i Tantolunden Stockholm sentrum. (Foto: Bertil Ericson/Scanpix)
STOCKHOLM, SVERIGE: Socialdemokraternas partileder Mona Sahlin på talerstolen i Tantolunden Stockholm sentrum. (Foto: Bertil Ericson/Scanpix)

Kampen om Sveriges framtid

Den borgerlige alliansen som har styrt Sverige de fire siste årene utfordres av en rødgrønn koalisjon som vil overta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svenskene tar det historiske veivalget 19. september.

Utfordreren Sahlin

Etter valgnederlaget for fire år siden trakk Göran Persson seg som leder for Sosialdemokratene. Han hadde da vært statsminister i nesten 10 år. Mona Sahlin ble valgt til ny leder for de svenske sosialdemokratene.

Rødgrønn koallisjon

Foran Riksdagsvalget i høst stiller de svenske sosialdemokratene til valg som en del av en rødgrønn koalisjon sammen med Vänsterpartiet og Miljöpartiet.

I 2006 gjorde Sosialdemokraterna sitt dårligste valg siden 1914 med 35,0 prosent av stemmene.

I 1990 forsvant kommunistene ut av navnet til Vänsterpartiet, som ble dannet i 1917. Partiets beste valgresultat var 12,0 prosent i 1998 mens det dårligste resultatet var 4,5 prosent ved valget i 1991. Partiets leder heter Lars Ohly.

Miljöpartiet ble dannet i 1981 som en protest mot atomkraft. De kom inn i Riksdagen for første gang i 1988 og har størst oppslutning i byene Stockholm og Göteborg. Partiet har ingen leder, men to talspersoner eller såkalte språkrör – Maria Wetterstrand og Peter Eriksson.

Sahlins fortid

Mona Sahlin var visestatsminister under den forrige Sosialdemokratiske statsministerens Ingvar Carlsson, men måtte gå av etter at det ble avslørt at hun hadde brukt statens kreditkort til å gjøre private innkjøp.

Mona Sahlin gjorde comeback som statsråd i 1998 og var statsråd i ulike departementer frem til regjeringsskiftet i 2006.

Den borgerlige alliansen

Moderaterna er Høyres søsterparti i Sverige. I 2006 fikk partiet 26,23 prosent av stemmene og gjorde dermed sitt beste riksdagsvalg sidan 1928. Fremgangen sørget for at partileder Fredrik Reinfeldt ble statsminister som frontfigur for den borgerlige alliansen.

Les også: Da Sverige ble blått

Centerpartiet er det nest største partiet i den borgerlige alliansen. Ved valget i 2006 gikk partiet klart frem i de tre største byene i Sverige. Partiets leder Maud Olofsson er visestatsminister.

Folkpartiet er et liberalt parti som ved forrige valg fikk 7,54 prosent av stemmene. Partiets leder heter Jan Björklund. Han er utdanningsminister i den svenske regjeringen.

Kristdemokraterna er det minste av de fire borgerlige regjeringspartiene. Partiet ledes av Göran Hägglund som er sosialminister i den borgerlige regjeringen.

Kan bli joker

Selv om valget i Sverige fremstår som et klart valg mellom to regjeringsalternativer kan et parti som står utenfor blokkene bli tungen på vektskålen, eller såkalt såkalt vågmästare som svenskene kaller det.

Sverigedemokraterna som har innvandringsmotstand som sin viktigste kampsak er ikke representert i Riksdagen. På flere meningsmålinger har partiet ligget over den nasjonale sperregrensen som er på fire prosent i Sverige. Grensen er imidlertid ikke absolutt.

Et parti kan også bli representert i Riksdagen dersom det får minst 12 prosent av stemmene i en av valgretsene.