STOCKHOLM, SVERIGE 20100710.
Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterte på en pressekonferanse i Stockholm lørdag påstandene om at den avgåtte arbeidsministeren Sven Otto Littorin har begått lovbrudd ved å kjøpe sex. (Foto: NIKLAS LARSSON/Scanpix)
STOCKHOLM, SVERIGE 20100710. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterte på en pressekonferanse i Stockholm lørdag påstandene om at den avgåtte arbeidsministeren Sven Otto Littorin har begått lovbrudd ved å kjøpe sex. (Foto: NIKLAS LARSSON/Scanpix)

Da Sverige ble blått

For fire år siden stakk de borgerlige partiene av med seieren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå kjemper de fire borgerlige partiene som dannet regjering for fire år siden for fornyet tillit fra velgerne.

Historisk bunnivå

Etter 12 års Sosialdemokratisk styre måtte statsminister Göran Persson innse at slaget var tapt mot de borgerlige partiene ved Riksdagsvalget i 2006.

Ved valget fikk Socialdemokraterna 35,0 prosent av stemmene. Det er den laveste oppslutningen partiet har hatt ved et Riksdagsvalg siden 1914.

Borgerlig allianse

De borgerlige partiene hadde gått til valg som en ”Allians för Sverige” og vant regjeringsmakten. Fredrik Reinfeldt som leder for Høyres søsterparti i Sverige, Moderaterna kunne danne regjering sammen med det liberale Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna.

Svensk politikk har siden 1936 vært dominert av Sosialdemokratene. I 1976 brøt Centerns Torbjörn Fälldin den sosialdemokratiske statsministerrekken. Moderaterna har siden 1936 bare ledet regjeringen en gang tidligere da nåværende utenriksminister Carl Bildt var statsminister 1991 – 1994.