Partisekretærene Lennart Sjögren (KD), Anders Flanking (C), Erik Ullenhag (FP), og Per Schlingman (M) presenterer Alliansens valgkampanjeplakater. (Foto: Ericson, Bertil/SCANPIX)
Partisekretærene Lennart Sjögren (KD), Anders Flanking (C), Erik Ullenhag (FP), og Per Schlingman (M) presenterer Alliansens valgkampanjeplakater. (Foto: Ericson, Bertil/SCANPIX)

Spenningen stiger i Sverige

Med 30 dager igjen til valget er det så godt som dødt løp mellom de politiske blokkene i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dermed stiger spenningen om hvem som skal styre nabolandet de neste fire årene.

Blå overvekt

Mens de rødgrønne opposisjonspartiene i nabolandet har hatt et solid overtak på målingene mesteparten av tiden siden forrige valg i 2006 har det blitt langt jevnere mellom blokkene i starten av valgkampen.

En fersk måling Synovate har gjort for Dagens Nyheter viser at de borgerlige partiene har en svært knapp ledelse over de rødgrønne opposisjonspartiene med 47,8 prosent mot 46,6 prosent bare en måned før valgdagen.

Også en annen måling tidligere denne uken viste et knapt overtak for regjeringspartiene.

Småpartiene kan avgjøre

Dagens måling viser at Vänsterpartiet som er SVs søsterpartiet i Sverige ligger utsatt til med en oppslutning på 4,4 prosent.

Sverige har en nasjonal sperregrense for å komme inn i Riksdagen på fire prosent, dersom ikke et parti får over 12 prosents oppslutning i en av valgkretsene.

På borgerlig side ligger Centerpartiet med 5,1 prosent og Kristdemokraterna med 5,9 prosent også an til å kjempe mot sperregrensen.

Les også bloggen 30 dager igjen til slaget om Sverige

Under streken

Det innvandrerkritiske partiet Sverigedemokraterna har på de fleste målingene de siste månedene ligget over sperregrensen, men på målingen i Dagens Nyheter fredag faller partiet fireprosentstreken.

Dersom Sverigedemokratene kommer inn i Riksdagen for første gang kan partiet komme til å havne i en vippeposisjon mellom de to blokkene.