Det er kaldt for politiet som patruljerer med snøscooter på Finnmarksvidda.
Det er kaldt for politiet som patruljerer med snøscooter på Finnmarksvidda.

Samepolitiet vil bruke luhka hvis hijab blir lov

Dersom det åpnes det for hijab, må også den samiske ponchoen luhka godkjennes som uniformsplagg, krever politifolk i Indre-Finnmark.

Lensmannsførstebetjent Klemet Klemetsen i Kautokeino ville bruke sin samiske luhka for å holde varmen under polititjeneste på Finnmarksvidda, men fikk nei av uniformsutvalget. Den samiske ponchoen kunne ikke godkjennes som en del av uniformen.

– Gi luhkaen en ny sjanse

– Blir det nå åpnet for hijab forutsetter jeg at man også må gi luhkaen en ny og seriøs vurdering, sier Klemet Klemtsen til tv2nyhetene.no.

Klemet Klemetsen fikk for noen år siden laget en  «uniformsluhka» i  sort, med tydelig politi-merke på ryggen og ellers utstyrt som reglementet tilsier.

Falt ikke i smak

– Men den falt ikke i smak i det sentrale belutningsmiljø, selv om de nok skjønte at luhkaen har særdeles gode kvaliteter som varmeplagg for oss som tjenestegjør på vidda, sier Klemetsen.  Han har også omtalt pålegget om at tjenestemenn skal bruke hjelm når de er ute på snøscooterpatruljer som direkte helsefarlig.

LES OGSÅ: Politi-nei til luhkka på Finnmarksvidda

Helsefarlig hjelm

– En hjelm er til å fryse seg i hjel med når det er minus 40 og iskald vind på vidda. Samene i reindrifta er fritatt for hjelmplikt, og det burde vi også være, sa Klemetsen til tv2nyhetene.no da kronprinsparet ble tatt på fersken uten hjelm under et besøk i Kautokeino. Da ble det stort oppstyr.

– Men de brukte skinnlue, et plagg jeg mener er som skapt for scooterkjøring her inne på vidda.

Nå imøteser Klemetsen at det blir åpnet for bruk av luhka for politifolk i Sameland.

KONGLIG LUHKA:  Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Sametinget i fjor, og fikk en luhka. (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
KONGLIG LUHKA: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Sametinget i fjor, og fikk en luhka. (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)