Bufetat i sjokk etter overgrepsavsløring

Bufetat-rådgiver innrømmer seksulle overgrep mot egen fosterdatter.

En mann i 50-årene som jobber med oppfølging av fosterhjem, har innrømmet seksuelle overgrep mot sin egen fosterdatter.

Mannen var rådgiver i Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat), men ble suspendert da forholdet ble kjent, melder VG Nett.

– Denne saken kom som et sjokk på oss. Det som har skjedd er ikke forenelig med det arbeidet vi fører, og er et meget alvorlig brudd på våre etiske retningslinjer, sier direktør Pål Christian Bergstrøm i Bufetat region nord til tv2nyhetene.no.

Overgrepene mot jenta, som er i slutten av tenårene, skal ha pågått i underkant av et år mens jenta bodde hjemme hos mannen i en by i Nord-Norge.

Fosterdatteren var 17 år da hun og fosterfaren hadde seksuell omgang. De skal ha hatt samleie ved flere anledninger.

Anmeldt av kommunen

Bergstrøm forteller at de ble kjent med forholdet i mai i år.

Mannen ble politianmeldt av kommunen hvor han jobbet. Bergstrøm sier at de støtter kommunens avgjørelse om å politianmelde forholdet, og understreker at de ville ha gjort det samme.

– Vedkommende ble suspendert samme dag. Det at det foreligger en tilståelseserklæring, viser at det var riktig å avslutte arbeidsforholdet umiddelsbart.

La kortene på bordet

Mannen har innrømmet forholdet i politiavhør.

– Han tilstår det han er siktet for. Utover det ønsker jeg ikke å si noe. Min klient ønsker minst mulig omtale om saken, sier forsvarer Odd Enevold til VG Nett.

Den siktede mannen arbeidet til daglig med å gi råd og faglig oppfølging til fosterhjem. Jobben gikk ut på veiledning av fosterforeldre om behandling av barn og ungdom, deres omsorgsbehov og atferdsproblematikk.

Samtidig var mannen og hans familie fosterhjem for den 17 år gamle jenta, som da hadde en ett år gammel datter.

– Det å plassere et barn i et hjem med trygge omgivelser, er vår viktigste oppgave. Derfor er denne saken av særdeles grov karakter, sier Bergstrøm tv2nyhetene.no.

– Får ingen konsekvenser for oss

Han understreker at det ikke har vært noe form for rutinesvikt hos dem, og at de ikke kunne ha sikret seg mot det som har skjedd.

– Alle prosedyrene har blitt fulgt med hensyn til å innhente politiattest, samt utføre grundig bakgrunnssjekk på mannen. Denne saken vil derfor ikke få konsekvenser for oss som etat.

Bistandsadvokat Lise Reiersen sier at den siktede misbrukte sin posisjon i forhold til jenta og utnyttet hennes sårbarhet.

Saken mot mannen vil bli avgjort som en såkalt tilståelsesdom, som gir strafferabatt. Bestemmelsen mannen er siktet for har en strafferamme på fem års fengsel.

Saken er foreløpig ikke berammet.