FARVEL: Siste honnør fra en amerikansk soldat før de siste amerikanske kampstyrkene i Irak forlater landet. (Foto: HO/Reuters)
FARVEL: Siste honnør fra en amerikansk soldat før de siste amerikanske kampstyrkene i Irak forlater landet. (Foto: HO/Reuters)

Amerikanske kampstyrker ute av Irak

De siste amerikanske kampstyrkene forlot natt til torsdag Irak, sju og et halvt år etter at USA invaderte landet for å styrte Saddam Hussein.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over sju år etter at USAs daværende president George W. Bush erklærte «Mission Accomplished», eller at oppdraget var fullført, trakk amerikanske kampstyrker seg ut av Irak.

Bush holdt den fjernsynsoverførte talen om bord på hangarskipet «USS Abraham Lincoln», og møtte kritikk for uttalelsene i etterkant.

Kritikerne hevdet at seansen var et klart uttrykk for Bush-administrasjonens urealistiske mål i Irak, og presidenten innrømmet selv i november 2008 at han var uheldig med ordbruken.

Krigføringen har ifølge den amerikanske talsmannen Philip Crowley krevd livene til 4.400 amerikanske soldater og kostet skattebetalerne over 1.000 millliarder dollar.

(artikkelen fortsetter under bildet)

I mai 2003 mente George W. Bush at «oppdraget var utført» i Irak. (Foto: J. Scott Applewhite/AP / SCANPIX)

De første kjøretøyene i den lange kolonnen fra 4th Stryker Brigade krysset grensa til Kuwait i halv totiden natt til torsdag lokal tid.

Før fristen

Dette skjer to uker før fristen president Barack Obama hadde satt for tilbaketrekning av kampstyrkene.

Journalister fra de største amerikanske fjernsynsstasjonene og avisene fulgte soldatenes retrett fra Irak.

– Vi har fortsatt et viktig arbeid å gjøre. Dette er en overgang, dette er ikke slutten på noe. Det er en overgang til noe annet. Vi har langsiktige forpliktelser overfor Irak, sa talsmannen Philip Crowley.

Fortsatt soldater i Irak

USA har fortsatt over 50.000 soldater i Irak, som i hovedsak skal trene opp sikkerhetsstyrker og bistå i såkalt terrorbekjempelse.

Disse soldatene vil være bevæpnet, men skal bare bruke våpen i selvforsvar eller på forespørsel fra den irakiske regjeringen, skriver BBC.

Etter planen skal de siste amerikanske soldatene forlate landet innen utgangen av neste år.

(TV 2/NTB)