seadrillfrykt
seadrillfrykt

Frykter Fredriksen skal flytte arbeidsplasser ut av landet

I regjeringssystemet frykter man nå at Fredriksen ikke bare skifter flagg på skipene sine, men også planlegger å flytte bedrifter ut av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Næringsminister Trond Giske gjorde helt til det siste flere forsøk på å stanse skipsrederens utflagging, til ingen nytte.

Helt til topps i Næringsdepartementet fryktes det nå at utflaggingen av fem båter bare er begynnelsen, og at John Fredriksen planlegger å flytte andre virksomheter og dermed arbeidsplasser ut av landet.

Det får TV 2 opplyst fra sentralt hold.

Flere tusen arbeidplasser

Norges rikeste mann sysselsetter også tusenvis av nordmenn innen ulike bransjer.

– Fredriksen er kjempeviktig som aktør og investor i Norge. Han er stor innen både maritim-, offshore- og oppdrettsnæringen. Han er viktig innen alle de tre sentrale områdene hvor Norge arbeider aktivt internasjonalt, sier BI-professor Torger Reve til TV 2 Nyhetene.

Les også: Skipsreder: – Man må føle seg velkommen

Fredriksen eier blant annet oljegiganten Seadrill med nesten 3000 ansatte bare i Norge.

– Uvirkelig

Kilder TV 2 har snakket med både i regjeringssystemet og i oljemiljøet forteller at det nærmest vil være uvirkelig hvis deler av det enormt viktige kompetansemiljøet innen offshoreteknologi fases ut av landet.

BI-professoren mener Fredriksens utfagging av fem skip kan være første lille steg i en større operasjon.

– Flere små beslutninger av denne typen kan føre til at han gradvis blir lenger borte fra Norge. Det er de små skrittene mot svekking vi er redd dette signaliserer, sier Reve.

Frykter uttynning av det norske miljøet

Det kan også føre til at andre internasjonale aktører følger etter.

– Da kan det på sikt bli mindre attraktivt for de andre sentrale aktører å være i Norge. Det er den uttynningen av det norske miljøet som vi er redde for, sier han.

– Ingen planer om å flytte

John Fredriksen ønsket ikke å la seg intervjue, men i en kommentar avviser Seadrill at myndighetene eller arbeidstakerne har noe å frykte.

– Det foreligger ingen planer om å endre driftsmodell eller fase ut deler av virksomheten, sier informasjonsidrektør Hilde Waaler i Seadrill til TV 2 Nyhetene.

Les også: – Fredriksens utflagging gir Norge mindre makt internasjonalt