Olje  og energiminister Terje Riis Johansen. (Foto: TV 2)
Olje og energiminister Terje Riis Johansen. (Foto: TV 2)

Riis-Johansen avviser utsatt byggestart

Hardanger-ordførere møter statsråden på Gardermoen onsdag kveld.

Det er ordførerne i Hardangerrådet, som er et samarbeidsråd for sju kommuner i Hardanger, som onsdag kveld møter olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) på et hotell ved flyplassen på Gardermoen.

Krever stans

Med seg har ordførerne flere krav, blant annet at regjeringen innfører byggestans for høyspentmaster fram til 1. februar 2011, men dette kravet avviste statsråden allerede før møtet hadde begynt.

– Hensikten med møtet i dag er dialog, det å finne muligheter sammen, og se på prossen videre. Når det gjelder dette konkrete spørsmålet så er det kommentert tidligere, både av statsministeren og meg. Og av hensyn til forsyningssikkerheten i Bergen så må vi ha anleggsstart i høst, sier Riis-Johansen til TV 2 Nyhetene.

Ordførerne Astrid Farestveit (f.v.) (Kvam) og Gard Folkvord (Odda), politisk rådgiver Ivar Vigdenes, olje- og energiminister Terje Riis Johansen og ordfører Jan Ivar Rødland (Granvin) holder møte onsdag for å diskutere den planlagte kraftlinja i Hardanger. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
Ordførerne Astrid Farestveit (f.v.) (Kvam) og Gard Folkvord (Odda), politisk rådgiver Ivar Vigdenes, olje- og energiminister Terje Riis Johansen og ordfører Jan Ivar Rødland (Granvin) holder møte onsdag for å diskutere den planlagte kraftlinja i Hardanger. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

– Så på dette punktet så avviser du kravet fra ordførerene?

– Det er ikke noe nytt rundt det i forhold til hva som ble sagt av statsministeren og meg i forrige uke, nei.

Fornøyd med møtet

Ved 21.15-tiden kom statsråden og ordførerne ut fra møterommet på Gardermoen, og det var en fornøyd Granvin-ordfører som møtte pressen.

– Om ikke vi er helt enige på alle punkt, så har vi i hvert fall fått en klar beskjed om at vi skal møtes og vi har skapt en god dialog rundt dette, sier Jan Ivar Rødland (Ap) til TV 2 Nyhetene.

– Føler du nå at statsråden og departementene forstår dere i Hardanger-regionen?

– Jeg føler at vi har kommet veldig langt på vei, og de setter oss grundig til bords.

Uavhengig gransking

Et nytt krav fra Hardanger-ordførerne i forkant av kveldens møte var at det blir foretatt en uavhengig utredning om forsyningssikkerheten til Bergensområdet.

– Det er de spørsmålene som jeg mener vi skal bruke tid på å snakke sammen om nå. Jeg er opptatt av at vi skal ha en felles forståelse og en legetimitet rundt den prossessen vi nå skal ha fram til 1. ferbruar, og den type innspill og vurderinger mener jeg det er viktig at vi bruker tid sammen på, sier olje- og energiministeren.

Les også: Det er Statoil som trenger strømmen via Hardanger

TV 2 Nyhetene fulgte to av ordførene i forkant av onsdagens møte. Se reportasje under. (Reporter: Klaus Holthe)

448654

Avlyste reise

Så sent som mandag ble det klart at Riis-Johansen avlyste en lenge planlagt tur til Svalbard som skulle startet onsdag.

Den betente mastestriden i Hardanger har overskygger alt annet, og Riis-Johansen velger nå for andre gang på litt over en uke å ta imot lokalpolitikere fra Hardanger. Målet med møtet skal ifølge departementet være å «få innspill direkte» fra hardangerordførerne.

Omstridt

Den planlagte kraftlinjen gjennom Hardanger fra Sima i Eidfjord til Samnanger er omstridt fordi mange mener at høyspentmaster vil bli for dominerende i terrenget.

Sjøkabel på deler av strekningen er lansert som et alternativ. Regjeringen bøyde i forrige uke av for kravet og gikk med på å la eksterne aktører vurdere sjøkabelalternativet samtidig som utbyggingsprosessen starter.

Les også: Regjeringen vil utrede sjøkabel i Hardanger