reinfeldt (Foto: SCANPIX)
reinfeldt (Foto: SCANPIX)

Knapp blå ledelse hos «Söta Bror»

De borgerlige partiene har en knapp ledelse på de rødgrønne i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser velgerbarometeret Novos har laget for svensk TV 4.

To jevnstore blokker

Målingen som presenteres drøye 30 dager før svenskene går til valg, viser at den borgerlige alliansen som i dag sitter med regjeringsmakten leder med 47,9 prosent av de spurte. Dette er den høyeste oppslutningen de borgerlige partiene har fått på målingene til Novus siden Riksdagsvalet i 2006

De rødgrønne opposisjonspartiene får en oppslutning på 46,3 prosent. Dermed er det 1,6 prosentpoeng som skiller de to blokkene, og fortsatt helt åpent hvem som ligger an til å vinne valget.

To jevnstore partier

Mens det sosialdemokratiske partiet har ledet stort på de fleste av målingene siden forrige valg i 2006 viser målingen fra Novus at Socialdemokraterna och Moderaterna er omlag jevnstore.

Socialdemokraterna får 32,7 prosent (+ 0,2) men ligger for fjerde måling på rad under 33 prosent. Ved forrige Riksdagsvalg fikk partiet 35,0 prosnet av stemmene.

Moderaterna får støtte fra 31,8 prosent av de spurte (+ 0,7). Ved forrige valg fikk Høyres søsterparti i VSerige en oppslutning på 26,0 prosent.

Småpartiene

Den største endringen på målingen er det liberale Folkpartiet som går frem med 2,1 prosentpoeng fra forrige måling til 6,9 prosent.

Både Centerpartiet som tilhører den borgerlige alliansen og Vänsterpartiet som er en del av det rødgrønne alternativet balanserer like over sperregrensen på fire prosent.

På vippen

Det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna kommer for femte måling på rad over sperregrensen på fire prosent med støtte fra 4,2 prosnet av de spurte.

Dersom målingen blir valgresultatet den 19. september får Sverige to mindretallsalternativer, med et lite overtak for den borgerlige alliansen mens Sverigdedemokraterna kommer på vippen.