mammapaki2
mammapaki2

40.000 kvinner skal føde i flomområdene

Fødselssett på størrelse med en kortstokk skal redde liv de neste månedene.

– Slik situasjonen er i Pakistan nå med mye kloakk som har kommet opp, så det er skittent og er det klart at det er en stor helserisiko å føde både for mor og barn.

Det sier generalsekretær i Unicef, Kjersti Fløgstad til TV 2 Nyhetene.

Redder liv

Fødselssettet er ikke større enn en kortstokk, men kan bety liv eller død for kvinnene som skal føde. Unicef er en av organisasjonene som sender tusenvis av fødselssett til Pakistan. Utstyret skal forhindre infeksjoner.

– Den største trusslen er at kvinnen kanskje ikke har helsepersonell som kan hjelpe henne i tillegg til at det er skittent og dårlig med utstyr. Derfor er dette settet så viktig, forteller Fløgstad.

Først skal hendene vaskes med såpen. Så skal kvinnen føde på plastunderlaget for å unngå kontakt med et møkkete gulv. Videre følger en snor og et barberblad som skal kutte navlestrengen og en liten plastplate å skjære på. Alt pakket i en steril liten pose.

Sammen med det enkle utstyret følger en tegnet bruksanvisning som skal gi nødvendig fødselshjelp.

Bekymret

Unicef er svært bekymret for de fødende kvinnen og deres barn.

– Dersom en mor dør mister ofte flere barn moren sin og sannsynligvis også muligheten til en god oppvekst. Det er mange hensyn å ta og derfor er det så viktig å prioritere fødende kvinner,avslutter Fløgstad.