AKSJONERER I KRAGERØ: Politiinspektør Knut Kolloen og politiadvokat Tarjei Istad fra Økokrim (t.v.). (Foto: Connie Bentzrud)
AKSJONERER I KRAGERØ: Politiinspektør Knut Kolloen og politiadvokat Tarjei Istad fra Økokrim (t.v.). (Foto: Connie Bentzrud)

Razzia mot bygging i strandsonen

Økokrim og kommunen med aksjon i Kragerø tirsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FÆRRE POLITIBÅTER PÅ SJØEN: Politiet går sommeren i måte med redusert kapasitet på sjøen.  (Foto: Connie Bentzrud)
FÆRRE POLITIBÅTER PÅ SJØEN: Politiet går sommeren i måte med redusert kapasitet på sjøen. (Foto: Connie Bentzrud)
– 25 tjenestemenn i samarbeid med kommunen og Økokrim gjennomfører en tre dagers aksjon for å kartlegge brudd på plan- og bygningsloven og sjikanøse stengsler i strandsonen, sier politiinspektør Knut Kolloen i Telemark politidistrikt til TV 2 Nyhetene.

Presset på strandsonen i Kragerø er svært stort, og folk har tatt seg til rette og bygd ulovlig i mange år.

– Vi har et trettitalls steder på blokka som vi ønsker å se nærmere på, sier Kolloen.

Se reportasje fra 16. juli 2010 (reporter: Christian Steffensen)

448493

Mange får tillatelse

Bygging nærmere enn 100 meter fra sjøkanten har vært strengt regulert de siste 40 årene. Årsaken er at myndighetene ønsker å bevare disse attraktive friluftsområdene for alminnelig ferdsel. Omfattende bygging i sjøkanten hindrer folk fra å bruke områdene ved sjøen.

Likevel gis det ofte dispensasjon fra byggeforbudet i 100-metersbeltet. I 2008 ble det gitt 812 dispensasjonerfra byggeforbudet.

– Det er veldig uheldig når det blir en nedbygging av strandsonen gjennom enkeltvedtak og enkeltdispensasjoner. Da blir det en klattevis nedbygging av områder, sier politisk rådgiver i Miljøverndepartementet, Morten Wasstøl, i fjor sommer.

Risikerer fengsel

I den nye plan- og bygningsloven som trådte i kraft 1. juli, er strafferammen for brudd på loven hevet til fengsel i inntil ett år. Grove lovovertredelser kan straffes med fengsel i inntil to år.

Politiadvokat Tarjei Istad fra Økokrim er med på aksjonen. I et notat fra september i fjor skriver Istad at kommuner avdekker mye ulovlig bygging, men nesten ingen saker anmeldes til politiet.

– Det er viktig at det brukes ressurser på dette, for folk er veldig opptatt av fri ferdsel og ulovlig bygging i strandsonen, sier Istad til TV 2 Nyhetene tirsdag.

Vurderer mulige lovbrudd

Tidligst torsdag vil politiet og kommunen ta stilling til om man vil gå til anmeldelse eller etterforske noen av sakene.

Se intervju med Tarjei Istad:

448498