Knut og Henrik (th) er i gang med en skikkelig utfordring. Oslo Kirkenes på én tank diesel   og i ett strekk. (Foto: Privat)
Knut og Henrik (th) er i gang med en skikkelig utfordring. Oslo Kirkenes på én tank diesel og i ett strekk. (Foto: Privat)

Skal kjøre Oslo-Kirkenes – på én tank

De kjører i ett strekk – og legger do-besøkene til nedoverbakker.

Hvor langt er det egentlig mulig å komme på én tank? Det spørsmålet tipper vi de aller fleste med et snev av bilinteresse har stilt seg mange ganger.

Men noen nøyer seg ikke bare med å tenke – de sjekker det også ut i praksis. Akkurat nå er Henrik Borchgrevink og Knut Wilthil i gang med å finne ut hvor langt de kan komme med en Ford Mondeo med full tank diesel. Og målet er hårete – helt fra Oslo til Kirkenes!

Det er i alle fall teoretisk mulig – så lenge gutta klarer et gjennomsnittsforbruk på 0,38 liter/mil.

Fikk låne bil

– Det hele startet med at forbruket på min nyinnkjøpte Mondeo var overraskende lavt. Faktisk så lavt at diskusjonen mellom min kollega og meg endte opp i spekulasjoner på om vi kunne klare å kjøre Oslo – Kirkenes på en tank.

– Når en slik tanke er født i hodene på to personer som er noe over middels interessert i ting som rører på seg var svaret gitt... Dette måtte prøves ut! Noen mener at hodene våre er fulle av ubrukelig informasjon, men for oss er dette virkelig alvor, forteller Henrik Borchgrevink og legger til:

– Tanken var å bruke egen bil til prosjektet, men jeg tok turen innom min lokale Ford-forhandler i Lillestrøm, som besluttet at de ville stille en bil til disposisjon.

– Jeg ble nesten litt paff over at de stilte seg så positive som de gjorde ettersom det er mange usikkerhetsmomenter knyttet til om vi vil klare det. På den annen side var det befriende å vite at man snakket med likesinnede som var i stand til å tenke litt utenfor A4 for å se om vi kunne sprenge noen grenser.

Folkets favoritt: Les testen av Ford Mondeo her:

Nøye forberedelser

Ser du denne bilen i løpet av helga? Da håper vi du knipser et bilde og sender til redaksjonen@broom.no. (Foto: Privat)
Ser du denne bilen i løpet av helga? Da håper vi du knipser et bilde og sender til redaksjonen@broom.no. (Foto: Privat)

– Det er et stykke å kjøre dette.?

– Totalt er dette 1820 km. Vi har testet forbruket på landevei i min Mondeo av samme type og funnet ut at vi kan presse det ned mot 0,38l/mil ved svært forsiktig kjøring. Med minst 70 liter på tanken holder dette akkurat til den distansen, men det er i teorien. Vi mener det er på høy tid å se hva en bil kan klare når man presser grensene, denne gangen til ære for miljøet, sier Henrik.

– Hvordan ser ruta ut?

– I grove trekk via Elverum og Sveg over til Sundsvall, deretter E4 opp kysten til Tøre og videre stort sett rett fram gjennom Nord-Sverige og Finland, inn i Norge sør for Neiden og så bort til Kirkenes.

– Vi har vurdert flere mulige ruter, men kom fram til denne etter å ha studert høydeprofilen på de ulike alternativene. I tillegg til å være den korteste, viste det seg også at denne var mest gunstig mht. stigninger.

LES OGSÅ: Dette er firehjulstrekkeren med lavest forbruk

Tok av noen kilo

– Stigninger er jo en ting – hva med andre utfordringer?

– Vår største skrekk er å møte på reinsdyrflokker som ikke vil flytte på seg.

– Veiarbeid, motvind og regn er elementer som du ikke finner i laboratorier og vindtunneler, men som vil øke spenningen og påvirke om vi kommer helt fram. For å spare vekt til en kanne reservedrivstoff, ble vi enige om å ta av noen kilo hver før turen, samt gå til innkjøp av lettprodukter som føde på turen:) Sjåførene er nemlig ikke av de minste, ca. 2m høye og 100kg pluss begge to, smiler Henrik.

På do i nedoverbakker

– Hva med "nødvendige ærender" – har dere regnet inn det?

– Jo da, vi har tatt høyde for det. Men det kan kun skje i nedoverbakker, slik at vi kan rulle opp i marsjhastighet igjen, fremfor å akselerere med bruk av meget verdifull diesel!

LES OGSÅ: Bilen din bruker mye mer enn den skal

Ser du gutta på deres vei, setter vi stor pris på et mobilbilde til redaksjonen@broom.no. Vi kommer også tilbake med rapport fra turen.

Mondeo-bakfra (Foto: Privat)
Mondeo-bakfra (Foto: Privat)