Kulda sørget for at det ble satt ny rekord i forbruk av strøm. (Foto: Richardsen, Tor/SCANPIX)
Kulda sørget for at det ble satt ny rekord i forbruk av strøm. (Foto: Richardsen, Tor/SCANPIX)

Tegner Hardanger-kontrakter i september

Statnett vil i begynnelsen av september inngå kontrakt om bygging av høyspentmaster fra Samnanger i retning Norheimsund.

Kommunikasjonsrådgiver Gunnar Romsaas i Statnett opplyser at traseen for denne mastegata er nedfelt i konsesjonen.

Uklare punkter

Det har vært en anbudsrunde, men ennå er det ikke signert noen avtale. Denne delen av utbyggingen vil være et tradisjonelt mastestrekk, men det er foreløpig svært uklart hvor en sammenkobling av et luftstrekk og en eventuell sjøkabel skal skje.

– Det foreligger ingen konsesjonssøknad om en kabelløsning, så det er i dag umulig å si noe nærmere om hvor overgangsanlegget mellom luftstrekk og sjøkabel blir lagt, sier Romsaas til NTB.

Koblingsanlegg

Statsminister Jens Stoltenberg sa tidligere i uken, under presentasjonen av det justerte prosjektet, at steder som Norheimsund og Øystese i Kvam kommune vil få synlige anlegg der en eventuell kabel kommer opp av fjorden.

Selv om mange detaljer gjenstår, er det uomtvistelig klart er at det må bygges et såkalt muffeanlegg, en betongbunker på 6-7 meters høyde og en flate på rundt 400 kvadratmeter. Dette er størrelsen på den eksisterende muffestasjon på Hamneset i Møre og Romsdal, som utgjør overgangen mellom et luftstrekk og sjøkablene ut til Ormen Lange-feltet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2