STRAFFES AV VELGERNE: Vestlendinger snur ryggen til Jens Stoltenberg  og Arbeiderpartiet. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
STRAFFES AV VELGERNE: Vestlendinger snur ryggen til Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

Ap til bunns på Vestlandet

Nye beslutninger i Hardanger hjelper Jens Stoltenberg lite. Hver tredje Ap-velger i Hordaland har forlatt partiet på ett år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den første målingen etter at regjeringen snudde i kraftlinjesaken, straffer velgerne Arbeiderpartiet hardt, skriver Bergens Tidende.

Hver tredje velger borte

Ifølge avisens meningsmåling er Arbeiderpartiets oppslutning på 20,7 prosent i Hordaland. Det er 10 prosentpoeng lavere enn ved stortingsvalget i 2009.

- Arbeiderpartiet har gått sakte men sikkert tilbake det siste året. Hordalandsmålingen er en refleks av det som er en nasjonal trend, sier professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Hanne Marthe Narud til avisen.

I tillegg er hele 70 prosent av de spurte misfornøyd med regjeringens håndtering av kraftlinjesaken. Endringene er langt mindre i de to andre regjeringspartiene.

Les også: Politisk krig mellom SV og Sp

– Ikke bare monstermaster

Sveinung Valle, leder for Hordaland Ap, mener nedgangen skyldes mer enn bare de omstridte høyspentmastene.

Han nevner både regjeringens mange beslutninger om Fedje-ubåten og utsettelsen av «månelandingen» på Mongstad som saker velgerne har reagert negativt på.

Se alle nasjonale målinger og sjekk gjennomsnittet i partibartometeret

Blå opptur

Mens Arbeiderpartiet får bunnotering kan Høyre i Hortdaland notere seg for hele 32,0 prosent på målingen som er tatt opp av Norsk Respons de to første dagene etter at regjeringen ble presset til å utrede sjøkabler som alternativ til de omstridte høyspentmastene i Hardanger.

Sammenlignet med stortingsvalget i fjor høst går Høyre frem hele 11,8 prosentpoeng på målingen og styrkeforholdet mellom Arbeiderpartiet og Høyre er dermed snudd på hodet i Hordaland.

- Den rød-grønne regjeringen har kjørt med bulldoser over den lokale viljen i svært mange saker. Kraftlinjesaken topper det hele. Effekten er dramatisk, sier Høyreleder Erna Solberg til Bergens Tidende.

(©TV 2/NTB)