NYE TALL FRA UDI: UDI direktør Ida Børresen presenterte torsdag antallet asylsøknader for første halvår 2010 og prognosen for resten av året og hva det vil det bety for asylmottak rundt om i landet. (Foto:  Gorm Kallestad / Scanpix)
NYE TALL FRA UDI: UDI direktør Ida Børresen presenterte torsdag antallet asylsøknader for første halvår 2010 og prognosen for resten av året og hva det vil det bety for asylmottak rundt om i landet. (Foto: Gorm Kallestad / Scanpix)

Vil internere «vanskelige» asylsøkere

Utlendingsdirektoratet (UDI) åpner for å internere og isolere asylsøkere som har fått endelige avslag på sin asylsøknad.

– Vi ønsker å internere asylsøkerne som er mest voldelige. Det gjelder å få dem ut av sirkulasjon, sier UDI-direktør Ida Børresen til Klassekampen.

Ekstraordinær situasjon

Hun beskriver situasjonen etter opptøyene og brannstiftelsene ved de to ventemottakene Lier og Fagerli som ekstraordinær.

UDI fremmer et forslag overfor Justisdepartementet om å internere asylsøkere som utfører voldelige handlinger.

– Vi ønsker et lukket senter for asylsøkere med endelig avslag som utfører alvorlige kriminelle handlinger. På den måten vil vi sende et signal om at kriminelle handlinger ikke lønner seg, sier Børresen.

Sendt hjem med tvang

Hun ønsker også en mulighet til å isolere aggressive asylsøkere som kommer med trusler.

Justisdepartementet har tidligere varslet at alle som sto bak opptøyene på Lier og Fagerli, vil bli tvangssendt ut av landet. Hittil er fire personer returnert tilbake til Irak. (©NTB)