AMBULANSEDRAMA: Ambulansemedarbeiderne Erik Schjenken (t.h.) forlot Ali Farah etter at han var blitt slått ned i Sofienbergparken.
AMBULANSEDRAMA: Ambulansemedarbeiderne Erik Schjenken (t.h.) forlot Ali Farah etter at han var blitt slått ned i Sofienbergparken.

Ambulansesjåfør saksøker Dagbladet for rasismebeskyldninger

Erik Schjenkens advokat om Ali Farah-saken: – Dette er et av de verste eksemplene i norsk media noensinne. Det er også blitt vurdert søksmål mot flere andre medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Erik Schjenken har nå saksøkt Dabladet og krever oppreisning for ærekrenkende beskyldninger etter ambulansedramaet i Sofienbergparken 6. august 2007.

– Dette er et av de verste eksemplene i norsk media noensinne. Fremstillingen av Schjenken gjorde ham til en av Norges mest forhatte personer, sier Schjenkens advokat Carl Bore til tv2nyhetene.no.

– Langt over streken

Saken fikk meget stor oppmerksomhet i mediene, da ambulansesjåførene dro fra parken uten å ta med seg Ali Farah som var blitt slått ned.

Bore bekrefter at hans klient går til injuriesøksmål mot Dagbladet som de mener har gått langt over streken i dekningen av saken.

– Vi saksøker Dagbladet og ønsker en økonomisk kompensasjon for måten han ble hengt ut i på. Saken har vært direkte helseskadelig for ham, forklarer advokaten.

Les også: Ambulansesjåfør hardt ut mot Dagbladet

– Vi har holdt oss innenfor

Sjefsredaktør i Dagbladet, Lars Helle, som fikk søksmålet denne uken, sier til TV 2 at han har problemer med å se logikken i at Dagbladet skal bære byrden eller ta ansvar.

– Vi har fulgt kjernen i vårt oppdrag og det er å holde oss innenfor ytringsfrihetens grenser, sier Helle.

– Hva tror du er grunnen til at Dagbladet henges ut som skrekkeksempel?

TILGIR: Erik Schjenken (t.h.)gir Ali Farah (t.v.) en klem etter at han ble frifunnet i Oslo tingrett for utilbørlig opptreden mot Ali Farah i ambulansesaken. (Foto: Heiko Junge / SCANPIX)

– Det vil jeg ikke spekulere i fordi vi har ennå ikke fått dette forklart tydlig. Vi har etterlyst gode forklaringer, sier sjefredaktøren.

Bore forklarer at de prinsipielt reagerer mot helheten i artiklene til Dagbladet, som billedbruk, tekst, overskrifter, gjentatte faktafeil.

Sammenligner med Tønne-saken

– Han ble hengt ut som rasist. Min klient har blitt frarøvet sitt yrke, han er helt satt ut helsemessig og vil sannsynligvis aldri kunne jobbe som ambulanseesjåfør igjen. Jeg mener denne saken er på nivå med Tore Tønne-saken, sier Bore.

Tore Tønne begikk selvmord i 2002 etter voldsomt mediepress i forbindelse med Økokrims etterforskning etter at Tønne mottok et honorar på 1,5 million kroner fra advokatfirmaet BA-HR.

Det var Dagbladet som den gang avslørte Tønnes økonomiske bindinger til Kjell Inge Røkke og Aker RGI.

– Dette har jeg veldig lite sans for. Jeg synes det er helt surealistisk og bruke Tore Tønne i sammenligningen, sier en litt irritert Helle til tv2nyhetene.no.

– De har truet med søksmål lenge og det ser ut som de vil bruke Dagbladet til en slags prøvesak for å se hva de har å hente. Jeg har stor respekt for Schjenken, men ønsker ikke si så veldig mye mer om saken. Vi vil heller føre dialogen ansikt og overlate resten til domstolen, sier Dagbladets sjefredaktør.

Det er nå tre år siden de påklagde artiklene om Ali Farah og Sofienbergparken ble publisert og stevningen har kommet i siste liten. Siste frist for slike søksmål er tre år etter publisering.

TV 2 og VG også vurdert

Etter det TV 2 erfarer har flere medier blitt forespurt om å gi samtykke til å overskride denne tidsfristen.

TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther bekrefter at også TV 2 har blitt kontaktet av Schjenkes prosessfullmektig.

erik_schjenken_red

– Vi har blitt kontaktet av Bore med forespørsel om å heve foreldesesprosessen på tre år. Det samme har VG, forteller Årsæther.

– Vi har vurdert søksmål mot andre medier og personer. Hvis flere medvirker til overgrep, må flere stå til ansvar. Jeg har ingen ytterligere kommentar til dette nå, sier Bore.

Frifunnet for rasisme-anklager

Erik Schjenken har blitt frifunnet både av Statens Helsepersonellnemnd og Oslo tingrett for anklager om rasisme.

Les også: - Handlet ikke rasistisk

Schjenken innrømmet i retten at han gjorde en feil, men han nekter for at det skal ha ligget rasistiske motiver mot Ali Farah og erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen.

I 2008 ble Schjenken tildelt «medieofferprisen» fra Øystein Stray Spetalen, som Spetalen opprettet etter at han samme år vant frem i en ærekrenkelsessak mot Dagbladet.

Erik Schjenken ville ikke uttale seg til TV 2 og snakker kun gjennom sin advokat.