SKAL GRILLES: Terje Riis Johansen og Liv Signe Navarsete må svare Stortinget om pengestøtten Senterpartiet fikk av to kraftselskaper. (Foto: Erlend Aas / Scanpix/SCANPIX)
SKAL GRILLES: Terje Riis Johansen og Liv Signe Navarsete må svare Stortinget om pengestøtten Senterpartiet fikk av to kraftselskaper. (Foto: Erlend Aas / Scanpix/SCANPIX)

Naturvernforbundet: – Riis-Johansen driver skremselspropaganda

Naturvernforbundet beskylder Terje Riis-Johansen for å skremme med mobile gasskraftverk

Til tross for at regjeringen nå skal utrede sjøkabel som alternativ, argumentrer olje- og energiminister Terje Riis Johansen fortsatt sterkt for de såkalte monstermastene i Hardanger.

Et sjøkabelalternativ vil utsette byggingen av ny kraftlinje til Bergensområdet med minst seks år, advarer statsråden.

Tidligst ferdig 2018

– Det tidligste en sjøkabel teoretisk kan være ferdig er rundt 2018, sier Riis-Johansen til TV 2 Nyhetene.

En kraftlinje over bakkenivå vil kunne stå ferdig i 2012. I mellomtiden vil Bergen måtte sikres strøm gjennom mobile gassskraftverk, ifølge energiministeren.

– Hadde jeg valgt en sjøkabelløsning og gitt konsesjon til det i stedet for en kraftlinje i luftspenn, måtte vi ha satt i gang tiltak, for eksempel bestilling av gasskraftverk til bergensområdet, med de utslippene og de kostnadene det medfører, sier han.

Les også: Statnett tror sjøkabel i Hardanger blir forkastet

Raser

– Dette er skremselspropaganda, raser Naturvernforbundets leder, Lars Haltbrekken.

– Det vil overhodet ikke være bruk for mobile gasskraftverk i bergensområdet. Jeg frykter at Riis-Johansen og Statnett bevisst skemmer med mobile gasskraftverk for å tvinge gjennom en naturødeleggende kraftlinje i Hardanger, sier Haltbrekken.

– Demp entusiasmen

I SV er dem enige i kritikken og ber Riis-Johansen dempe entuaiasmen for kraftlinjer i luftspenn over Hardanger.

– Terje Riis-Johansen har vist at han var for den løsningen han selv var på å vedta. Jeg har respekt for det, men nå er altså vedtaket fra regjeringen et annet og det må også statsråden forholde seg til, sier stortingsrepresentant Gina Barstad (SV).