Tor Inge Akselsen
Tor Inge Akselsen

Statnett tror sjøkabel i Hardanger blir forkastet

Statnett tror fortsatt på luftspenn i Hardanger, og uttalelsene til statsråd Terje Riis-Johansen tyder på at regjeringen mener det samme.

Statnett tror konklusjonen blir den samme når regjeringen nå sender monstermastene ut til ny uavhengig vurdering, og at sjøkabel blir vurdert som for risikabelt.

Tror på luftlinje

Kommmunikasjonssjef Tor Inge Akselsen i Statnett sier til TV 2 Nyhetene at selskapet allerede har gjort en grundig vurdering av alternativet med sjøkabel over Hardangerfjorden. Han sier det er lite som tyder på at andre skal komme til noen annen konklusjon.

vaffelministere (Foto: Trine Hvamb/TV 2)
vaffelministere (Foto: Trine Hvamb/TV 2)

– Vi har tro på hva vi har kommet frem til, men vi vil avventer utredningen, sier Akselsen til TV 2 Nyhetene.

Sjøkabel - hvis nye opplysninger på bordet

Da energiminister Terje Riis-Johansen snakket med TV 2 Nyhetene i Ulvik onsdag formulerte han seg på en måte som tyder på at også han forventer luftspenn over Hardangerfjorden.

– Det foreligger en konsesjon for å bygge en linje på land. Den er gyldig og gjelder bygging fra Samnanger - byggingen starter i høst. Så skal vi se enda en gang på de ulike sidene ved sjøkabelalternativet. Hvis det skulle komme frem ting der som ikke er kommet frem tidligere vil vi vurdere det når den tid kommer, sier Terje Riis-Johansen.

– Men i utgangspunktet er det konsesjonen som ligger til grunn for prosessen, legger han til.

Møter folket i Hardanger

Sammen med Senterparti-kamerat og kommunalminister Liv Signe Navarsete er han på sjarmoffensiv i Hardanger, hvor motstanden mot kraftlinjene har vært enorm. Onsdag ettermiddag møter de et knippe lokale talspersoner i Øystese.

Navarsete vil ikke kommentere Statnetts antakelser om at sjøkabelen vil bli forkastet.

– Det er vanskelig å si noe om dette i dag. Nå har vi gjort et vedtak om å sette ned et utvalg som skal ha en gjennomgang av saken. Vi får se hva de kommer med før jeg kan si noe om dette. Vi har jo bygget vedtaket på nettopp Statnetts og NVEs råd, som sier at en sjøkabel ikke gir tilstrekkelig forsyningssikkerhet til Bergen, sier Navarsete.

Se video:

447439

– Ikke et spill

Overfor TV 2 Nyhetene avviser Navarsete at de driver et politisk spill.

– Til de som sier dette er et spill: gå hjem og spill Ludo. Vi driver ikke spill. Vi driver hardt politisk arbeid. Dette er vanskelige avveininger. Vedtaket er gjort etter gode og grundige overveielser. Dette handler ikke om spill, men om beslutninger som har legitimitet, sier hun.

De sentrale aksjonistene i Hardanger er heller ikke sikker på at luftspennet blir erstattet med sjøkabel. Synnøve Kvamme fra Granvin tør ikke slippe jubelen løs, men er glad for at statsrådene kommer til Hardanger for å høre hva innbyggerne der mener.

Se video - Statnett tror ikke på sjøkabel:

447450