Olje  og energiminister Terje Riis Johansen i hardt vær (Arkivfoto). (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
Olje og energiminister Terje Riis Johansen i hardt vær (Arkivfoto). (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

Riis-Johansen om Hardanger-saken: – En elegant løsning

Regjeringen snur i Hardanger-saken etter massivt press. Olje- og energiminister er fornøyd med dagens vedtak.

Regjeringen offentliggjorde på dagens pressekonferanse et de snur i Hardanger-saken og at det vil bli en ny vurdering av sjøkabel for kraftoverføring gjennom Hardanger.

Les også: Slik skal de løse Hardanger-floken

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen sier han er fornøyd med dagens vedtak, og mener løsningen de nå har kommet fram til er elegant.

– Jeg mener dette er dette er en ganske elegant måte å komme videre i saken på, sa Riis Johansen på pressekonferansen.

(Se video fra pressekonferansen i videovinduet under)

447271

– Klart dette bra

– Vi ønsker å imøtekomme lokale ønsker og vi vil jobbe med saker som folk er komfertable med. At det har vært et ønske om uavhengig gransking i forhold til sjøkabel er ingen stor hemmelighet. Jeg synes vi har klart å kombinere behovene veldig bra, sa olje- og energiministeren til TV 2 Nyhetene etter pressekonferansen.

– Burde ikke dere tenkt på denne løsningen før sommeren?

– Har tatt konsekvensen

– Nå vi ser at det er så stort engasjement, så mener jeg det er klokt å ta konsekvensen av dette. For meg er dette en sak jeg har et pragmatisk forhold til så lenge vi kan holde framdrift på linjebyggingen.

Riis-Johansen understreker at et sjøkabelalternativ vil ta langt lengre tid enn mastene som etter planen skulle være ferdigbygget 2012 .

Les også: Siv Jensen: – Riis-Johansen er ferdig som statsråd

– Dumt å ikke etterkomme

– Vi hadde ikke hatt sjanse til å være ferdig til 2012. Da har vi måtte iverksette tiltak i forhold til gasskraftverk og relativt kostbare tiltak i Bergen. En sjøkabel vil bety en helt annen anleggsperiode. Her snakker vi circa 2018, med en del tiltak også etter den tid. 2012 forutsetter linjeføring, forteller olje- og energiministeren

– Har dere gjort en for dårlig jobb i forkant her?

Nei, jeg mener ikke det. Realiteten er at vi ga en konsesjon og hadde et godt grunnlag på det. Men vi konstaterer at det folkelige ønske om en uavhengig vurdering er så stor at det vil være dumt å ikke etterkomme det, sier Riis-Johansen.