ministere (Foto: TV 2)
ministere (Foto: TV 2)

Slik skal de løse Hardanger-floken

Regjeringen vil sette i gang uavhengig utredning av sjøkabel, men setter også i gang anleggsarbeidet med kraftlinjene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Konsesjonen om å bygge kraftlinjene blir stående, men regjeringen setter i gang arbeidet med å utrede muligheter for sjøkabel og alternative lufttraseer.

Se pressekonferansen etter tirsdagens møte øverst i artikkelen

Starter anleggsarbeidet samtidig

– Regjeringen ber om en ny gjennomgang av sjøkabelalternativet. Samtidig inviteres kommunene til å diskutere den endelige utformingen av den vedtatte traseen. I mellomtiden begrenser vi den fysiske anleggsaktiviteten til det som er felles for både den vedtatte linjen og en eventuell sjøkabel, sier Jens Stoltenberg.

Ekstern utredning

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen legger ikke skjul på at han ser på kraftforsyning til bergensområdet som det viktigste, men går likevel med på å utrede mulighetene for sjøkabel på nytt.

– På bakgrunn av det sterke ønsket som har framkommet i sommer om en fornyet gjennomgang av sjøkabelalternativet, vil jeg sørge for en gjennomgang ved eksterne eksperter på kraftframføring, kraftsystemer og samfunnsøkonomi. De skal gjennomgå de forsyningsmessige sidene ved en sjøkabel på kort og lang sikt innen 1. februar 2011, sier Riis-Johansen.

Det vil bli vurdert hvordan en sjøkabel vil kunne passe inn i kraftforsyningssystemet, samt de samfunnsøkonomiske virkningene ved bruk av sjøkabel. Kommuner og instanser som blir berørt skal involveres i arbeidet.

Bekreftet sjøkabelutredning

Regjeringen bekreftet overfor TV 2 tirsdag ettermiddag at sjøkabel skal utredes, samtidig som regjeringen åpner for å legge luftkabeltraseen et annet sted enn mellom Sima og Samnanger.

– Vi skal sikre strømforsyningen til Bergen, samtidig som vi skal ivareta det lokale engasjementet, sa Jens Stoltenberg til møtedeltakerne, før han sendte alle pressefolk ut av møteværelset.

Men den nye vendingen i Hardanger-striden blir mottatt med tilmålt skepsis hos organisasjonen Bevar Hardanger.

– Må også vurdere energibehovet til Bergen

Styreleder Klaus Rasmussen i Bevar Hardanger er mindre glad enn ventet, selv om regjeringen nettopp har kunngjort utredning av sjøkabel-alternativ for kraftlinjer gjennom Hardanger.

– Det er bra at regjeringen tar et nytt standpunkt, men vi tar et lite forbehold. Spørsmålet er hva som ligger i utredningen. En total vurdering av det fremtidige energibehovet i Bergen må være med i dette arbeidet, sier Rasmussen til tv2nyhetene.no.

Les mer: Skeptisk optimisme hos Bevar Hardanger