SMK (Foto: Gorm Røseth / TV 2)
SMK (Foto: Gorm Røseth / TV 2)

Regjeringen vil utrede sjøkabel i Hardanger

Det endelige vedtaket om monstermastene er lagt på is. Det bekrefter Statsministerens kontor og Energidepartementet overfor TV 2.

Kilder i regjeringsapparatet sa tirsdag ettermiddag til TV 2 at sjøkabel skal utredes, samtidig som regjeringen åpner for å legge luftkabeltraseen et annet sted enn mellom Sima og Samnanger.

Ny trasé for luftspenn

Kort tid senere ble opplysningene bekreftet fra offisielt hold. Sjøkabelalternativet skal utredes, og det skal utarbeides en ny trasé for den delen av kraftlinjene som skal være luftspenn.

Det betyr at det endelige vedtaket er lagt på is.

– Vi skal sikre strømforsyningen til Bergen, samtidig som vi skal ivareta det lokal engasjementet, sa Jens Stoltenberg til møtedeltakerne, før han sendte alle pressefolk ut av møteværelset.

Til Oslo med forventninger

Flere ordførere fra Hordaland var invitert til møtet med regjeringstoppene. Ulvik-ordfører Mona Haugland Hellesnes sa til TV 2 Nyhetene før møtet at hun forventet ny løsning på kraftlinje-saken.

– Jeg forventer at statsministeren vil se på alternativer til luftspennet. Jeg er positiv til at vi får en konstruktiv diskusjon, sa Hellesnes til TV 2 Nyhetene.

Selskapet multiconsult utredet mulighetene for sjøkabel. Hvis luftspenn skal unngås helt og holdent ville 65 kilometer kraftlinje ligge i sjøen på 850 meters dyp, mens 20 kilometer vil ligge i jord.

I skissene som skal presenteres for hordalandsordførerne vil likevel en del av kraftlinjen gå gjennom luften.