Tung hete og tett røyk fra skogbrannene gjør det helsefarlig i Moskva. (Foto: Afp)
Tung hete og tett røyk fra skogbrannene gjør det helsefarlig i Moskva. (Foto: Afp)

15.000 døde i hetebølgen i Russland

Varmerekordene ryker og dødstallene stiger etter temperaturer på 30-tallet i en måned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Russland, Ukraina og Hviterussland har temperaturen lagt over 30 grader i nesten en måned.

Varmerekorden i Moskva på 37,2 grader hadde stått i 90 år da den falt 29. juli. Da ble det registrert 37,8 grader i hovedstaden. Siden temperaturen vært over den gamle rekorden flere ganger.

Hviterussland satte ny varmerekord for andre dag på rad mandag, med 38,9 grader målt i Gomel. Inntil hetebølgen satte inn var rekorden 38,0 grader, satt i 1946.

Lederen for det russiske meteorologiske instituttet, Alexander Frolov, sier i en uttalelse at situasjonen er unik.

– Forfedrene våre har ikke opplevd noe lignende de siste tusen årene.

Skogbranner

Tørken i den sørøstlige delen av Russland har gjort skogene om til knusktørre brannbomber, og for sjette dag på rad ligger røyken fra utallige branner tett over Moskva.

Brannvesenet klarte ikke å redde dette huset fra skogbrannene i Berestyanki, 380 kilometer sørøst for Moskva. (Foto: Reuters)

Luftforurensningen i byen er tre ganger høyere enn faregrensen, samtidig som temperaturen ligger omkring 37 grader. Helsemyndighetene anslår at 330 mennesker dør av hete og luftveisproblemer hver eneste dag i Moskva.

Les også: Norske ambassadeansatte rømmer Moskva

Verste siden 2003

Bare i Moskva anslås det at hetebølgen har tatt livet av 7000 mennesker siden varmen kom 7. juni. Totalt kan så mange som 15.000 være omkommet i hele landet.

Hetebølgen er den verste i Europa siden 2003, da et sted mellom 40.000 og 50.000 mennesker omkom, de fleste i Frankrike og Italia. Den gangen var nattetemperaturen høyere enn den er i Russland nå, noe som øker belastningen på kroppen.

Globalt

Den første halvdelen av 2010 er den varmeste 6-månedersperioden i planetens historie.

Sjøtemperaturen i Atlanteren var opp mot 3 grader varmere enn normalt 9. august. Enda varmere lengst nord. (Foto: NOAA/NESDIS)

Hver eneste måned de siste fire månedene har vært den varmeste som er registrert, og så langt i 2010 har 17 land satt nasjonale varmerekorder.

Disse landene representerer 19 prosent av landarealet på kloden. Det har aldri før vært registrert at et så stort område har hatt rekordvarme det samme året.

Kilde: Jeff Masters / Wunderground