halvorsen (Foto: TV 2)
halvorsen (Foto: TV 2)

– Det er Senterpartiet som har stått på for mastene

Etter Navarsetes snuoperasjon øyner Kristin Halvorsen et håp om at vedtaket om monstermastene kan bli omgjort.

I forrige uke slo Kristin Halvorsen fast at SVs kamp mot monstermastene var tapt:

– Den avgjørelsen som er tatt, den står. Jeg ser ikke hvordan saken skulle få et annet utfall nå, sa hun til TV 2 Nyhetene 3. august.

Men i dag, etter å ha sett Liv Signe Navarsetes snuoperasjon, øyner SV-lederen håp om at vedtaket om monstermaster kan bli omgjort. For ifølge Halvorsen er det Senterpartiet som har stått hardest på for mastene:

– Det er Senterpartiet og Senterpartiets statsråd som har stått på for å få denne konklusjonen. Hvis de har behov for å snu, er det i tilfelle det som kan føre til et annet utfall i saken. SV er klare når som helst, sier hun.

Les også: Navarsete åpner for dialog om Hardanger-mastene

– Navarsete skaper forventninger om at Senterpartiet, til tross for at det er deres departement og deres statsråd som har fremmet denne saken og avgjort ankesaken, er på utkikk etter andre argumenter og synspunkter. Det får hun ta med befolkningen i Hardanger. Det er ikke SV denne saken står på, sier Halvorsen.

Taus statsminister

Monstermastene i Hardanger har utløst store protester også i Arbeiderpartiet. Det til tross for at Jens Stoltenberg for en måned siden slo fast at det ikke finnes andre alternativer:

– Jeg skulle gjerne ha unngått å bygge denne kraftledningen. Hadde det vært gode alternativer hadde vi gjort det med en gang, sa han tidligere i sommer.

I dag er Jens Stoltenberg taus. Han vil ikke si noe før han har hatt et møte med ordførere fra Hardanger-regionen på Statsministerens kontor i morgen.

– Vi har vært uenige

– Hva slags dialog har du med Jens Stoltenberg om dette?

– Vi snakker selvfølgelig sammen, men vi har jo vært uenige. Det har vi ikke lagt skjul på. Så får vi se hvordan vi kan komme videre herfra, sier Halvorsen.

– Har du inntrykk av at han leter etter en løsning?

– Jeg har ikke lyst til å kommentere det. Han får nesten fortelle selv hva han tenker, sier hun.

Utenlandsk ekspertise

SV-lederen er klar på hva hun mener regjeringen må gjøre, nemlig å innhente utenlandsk ekspertise:

– Jeg tror at tilliten til Statnett og tilliten til NVE ville blitt styrka hvis det var slik at andre eksperter hadde gått deres vuderinger i sømmene, sier hun.