navarsete2 (Foto: Tommy Storhaug / TV 2)
navarsete2 (Foto: Tommy Storhaug / TV 2)

Navarsete åpner for dialog om Hardanger-mastene

Lederen i Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, åpner nå for å se på høyspentkablene i Hardanger på nytt.

Kommunalminister og leder i Senterpartiet, Liv Signe Navarsete tok med seg sentrale partifeller på fjelltur mandag. Og høyspentmastene i Hardanger var absolutt med i sekken.

For i bratt, ulent og steinete terreng avslører Navarsete for TV 2 Nyhetene at hun kan tenke seg å se på nye alternativer når det gjelder strømkabelen gjennom Hardanger.

– Det er klart det kan gjøres tilpasninger, men det er ikke noe jeg jobber med nå. Vi har gjort et vedtak. Det har vekt sterke reaksjoner, og jeg skal snakke med folk i Hardanger og høre hva de har å si, sier Navarsete.

Les også: Søviknes om Hardanger: – Regjeringen kan snu

Drar til Hardanger

For når Navarsete reiser til Hardanger på onsdag, skal hun ha dialog med ordførere og partifolk. Det betyr å diskutere forskjellige alternativer.

– Det er jo ikke slik at jeg skal reise til Hardanger og fortelle dem hvor skapet skal stå. Vi skal snakke i lag, og ha en dialog om denne saken, sier hun.

Endre plassering

For eksempel vil Senterparti-lederen høre om det er mulig å endre plasseringen for deler av Hardanger-mastene.

– Vi kan jo være med å vurdere om de kan trekkes enda lengre vekk fra der hvor folk bor, sier hun.

Men først skal hun diskutere saken med partifeller på Gaustatoppen ved Rjukan i Telemark.

– Kan være grunnlovsstridig

Sivilombudsmannen mener måten vedtaket om kraftlinjen i Hardanger ble gjort på, kan være i strid med Grunnloven.

Spørsmålet om kraftlinje i Hardanger ble behandlet av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Deretter ble vedtaket stadfestet av Olje- og energidepartementet 2. juli.

Men her, i selve saksbehandlingsgangen, kan det ha blitt gjort en feil, påpeker Sivilombudsmannen i et brev som mandag ble sendt til Olje- og energidepartementet.

– Jeg har nevnt Grunnlovens paragraf 28 som sier at saker av viktighet skal behandles i statsråd, men det spørsmålet er en skjønnsmessig avgjørelse som regjeringen får vurdere, sier sivilombudsmann Arne Fliflet til TV 2.