barn leker (Foto: Scanpix)
barn leker (Foto: Scanpix)

Dette skiltet er ulovlig

Selv om det gjør en viktig jobb.

Du har helt sikkert sett et slikt du også - eller kanskje du til og med har vært med på å sette opp et? Sklitene som advarer bilister om at det kan være barn i veien og som oppfordrer til å kjøre ekstra forsiktig, finner vi over hele landet.

Svært ofte er det foreldre, boligsameier eller borettslag som har satt dem opp - uten å søke. Og dermed er dette i beste fall i gråsonen i forhold til hva som er tillatt og ikke.

Skal ikke leke i gaten

Problemstillingen har nylig kommet opp i Mo i Rana etter at flere slike skilt har blitt satt opp der.

- Barn leker-skilt er ikke offisielt et skilt og er dermed ulovlige, forteller Sigmund Eriksen ved plankontoret i Rana kommune, til ranablad.no.

– Vi er ikke glad i Barn leker-skiltene siden det er et privat skilt som ikke er lov til å sette opp på kommunal vei. Barn skal ikke leke i gaten, og det er foreldrene som må sørge for at de minste ikke bruker gaten som lekeplass, sier Eriksen til avisen.

LES OGSÅ: Dette skiltet koster én million

Sett gjennom fingrene

Paragraf 33 i Vegloven sier at at reklameskilt eller lignende innretning ikke skal settes opp uten tillatelse, plasseres mot offentlig vei, eller slik at det er synlig mot trafikken på veien. I Mo i Rana har kommunen likevel ingen umiddelbare planer om å fjerne skiltene.

– Vi har ikke kapasitet til å kjøre rundt å plukke ned skilt, sier Eriksen. Vi har sett på det gjennom fingrene til nå, men hvis de står slik at de hindrer trafikken tar vi dem ned, legger han til.

LES OGSÅ: Klarer du å lese dette skiltet?