LEMLESTET: 18 år gamle Aisha vil vise verden hvor vanskelig det er å være kvinne i Afghanistan. En lokal Talibanleder skar av nesen og ørene da hun rømte fra et hjem fullt av mishandling. (Foto: Ap/Time Magazine)
LEMLESTET: 18 år gamle Aisha vil vise verden hvor vanskelig det er å være kvinne i Afghanistan. En lokal Talibanleder skar av nesen og ørene da hun rømte fra et hjem fullt av mishandling. (Foto: Ap/Time Magazine)

Aisha (18) fikk skåret av nese og ører

Ble straffet av Taliban da hun forsøkte å flykte fra en voldelig ektemann.

Bildet av den lemlestede afghanske kvinnen er hovedoppslaget i amerikanske Time Magazine. Reportasjen har tittelen: «Hva som skjer dersom vi forlater Afghanistan»

Magasinforsiden har skapt stor debatt.

Mishandlet og lemlestet

18 år gamle Aisha skal som barn ha blitt gitt bort av familien som «blodgjeld», og deretter ha giftet seg med en talibanopprører.

Familien hans mishandlet henne, og hun rømte.

Men den unge kvinnen ble funnet igjen, og ble sterkt mishandlet av en lokal talibanleder. Etterpå var den unge kvinnen uten nese og ører. De hadde han kappet av.

timeNett2 (Foto: Ap)
timeNett2 (Foto: Ap)

Kvinneorganisasjon advarer

Organisasjonen Kvinner for afghanske kvinner har brukt Aisha som eksempel på hva som vil skje dersom amerikanske, britiske og andre internasjonale styrker forlater Afghanistan for tidlig.

Men reaksjonene på hovedoppslaget i Time Magazine er likevel mange.

Reagerer på oppslaget

Enkelte av kritikerne hevder ifølge BBC at oppslaget spiller for mye på følelser.

En av skribentene i en muslimsk media blogg, Krista Riley, skriver følgende: «Volden skjer samtidig som de internasjonale styrkene er på plass i landet. Det er ingen klar logikk på at ting vil bli verre når styrkene forsvinner».

– Vanskelig avgjørelse

Richard Stengel, redaktør i Time Magazine, forteller at det ikke var en enkel avgjørelse å bruke Aisha på framsiden. Både fordi bildet er sterkt, men også for kvinnens egen sikkerhet.

Stengel sier Aisha vil vise verden farene kvinner i Afghanistan står overfor.

– Aisha poserte på bildet og vil at verden skal se hva som skjer med kvinnene i Afghanistan om Taliban blomstrer opp, sier Richard Stengel redaktør i Time Magazine.

Aisha er for tiden i USA for å rekonstruere nesen som er borte. Operasjonen er sponset av den humanitære organisasjonen Grossmann Burn Foundation.