Victor Normann
Victor Normann

Victor Normann klar for lenke-aksjon mot monstermaster

Professoren stiller i lenkegjengen om det blir nødvendig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Egentlig skulle professor Victor Normann nyte siste rest av ferien på trebåtfestivalen i Risør denne helgen. Men så hørte han at professorkollega Iver Neumann på NRK kalte Hardangerstriden «gnål fra små grupper i periferien».

Provosert

Dette provoserte Normann så mye at den tidligere arbeids- og administrasjonsministeren fra Høyre bryter sitt selvpålagte taushetsløfte.

– Jeg er nokså sikker på at det i denne saken her er flere personer i Oslo som ønsker å unngå disse mastene enn det er personer i Hardanger som ønsker det, sier Normann til TV 2 Nyhetene.

Stor motstand

Folk fra hele landet protesterer nå mot den vedtatte utbyggingen av mer enn ni mil med høyspentledninger gjennom Hardanger. Facebookgruppen Bevar Hardanger har samlet mer enn 50.000 tilhengere, og nesten 19.000 har skrevet under på oppropet med krav om ny utrednring.

Iver B. Neumann (Foto: Benjamin Bakken)
Iver B. Neumann (Foto: Benjamin Bakken)

– Jeg tror ikke det blir bygging, for jeg tror opinionen begynner å bli så sterk, og den er så massiv, vi ser at Arbeiderpartiet i store deler av landet begynner å gjøre opprør, sier Normann.

Slutter seg til lenkegjengen

Hvis Normann tar feil, og Statnett begynner å montere master, vil professoren lenke seg fast i protest.

– Hvis det kan bidra til at vi ikke får master der så er jeg villig til det.

Les også: Høyre ønsker Hardanger-høring

– En provokasjon

Lenkegjengen, som nå teller 4000, kan også få selskap av tidligere ordfører i Bergen, Bengt Martin Olsen. Han mener hele prosessen har vært en provokasjon.

– Det er først og fremst en følelse av overkjøring i en enkeltsak om en kraftlinje. Men det er også en frustrasjon over de tre regjeringsfrustrasjon fra de tre partienes velgerne. Og det er en reaksjon mot sentralmaken, sier Olsen.

Normann vs Neumann

Victor Normann fnyser av at Neumann sier striden dreier seg om hardingers bakgård, eller eplehage.

– Hvis han skulle mene det han sier, må det være fordi han aldri har vært i Hardanger. I så fall bør han komme seg en tur og få se hvor fantastisk flott det er, sier Normann.