FLOM: Fortunselva går stor fredag ettermiddag. (Foto: John Rolf Bjørnevåg)
FLOM: Fortunselva går stor fredag ettermiddag. (Foto: John Rolf Bjørnevåg)

Vurderer flom-evakuering i Luster

Store vannmasser fra isbre skaper problemer i Fortunselva.

En naturlig demning under Harbardsbreen i Sogn og Fjordane har brutt sammen og sender store vannmasser til kraftmagasinet ved Fivlemyrane i Luster.

Det har kommet mer vann inn i demningen enn den klarer å slippe ut, og situasjonen kan føre til flom i Fortunselva. Bebyggelse i Fortunsdalen kan være i fare. Situasjonen er under løpende vurdering, og evakuering kan bli iverksatt.

Ifølge NRK kan 40-50 husstander måtte evakueres om elven går over sine bredder.

flom Luster fortunselva (Foto: Tipser-MMS/02255)
flom Luster fortunselva (Foto: Tipser-MMS/02255)

Full innsats

Det er Hydro som regulerer elva. Hydros folk har jobbet med situasjonen hele fredagen, sier informasjonssjef Lars Nermoen.

– Magasinet er i ferd med å fylles, men foreløpig er det ikke overløp. Vi har åpnet alle luker i fyllingsmagasinet og kraftproduksjonen går for fullt for å få ut mest mulig vann, sier Nermoen til tv2nyhetene.no fredag ettermiddag.

– Har dere situasjonen under kontroll?

– Sånn som det ser ut nå, har vi kontroll. Vannet stiger betydelig saktere nå enn før i dag, sier Nermoen.

Ber folk holde seg unna

Ifølge politiet i Sogn og Fjordane ville en eventuell oversvømming av dammen skje rundt klokken 18. Eventuelt evakueringsvarsel kan bli gitt både via radio og mobiltelefon.

Folk oppfordres til ikke å dra til Fortunsdalen med mindre de har strengt nødvendige ærender.

Klokken 17 opplyser Hydros informasjonssjef at de håndterer vannmengdene som kommer inn. Vannet har foreløpig ikke ført til skader.

Ikke storflom

Rolf John Bjørnevåg i Fortun sier at elva er mye større enn vanlig, men vannføringen er langt fra det den var under flommen i fjor.

– Da jeg kom hjem fra arbeid i 13-tida, steg elva plutselig. Den siste timen har den vært ganske stabil, sa Bjørnevåg til tv2nyhetene.no klokken 18.15.