Ordføreren i Kvam kommune, Astrid Farestveit Selsvold (Ap), stiller seg spørrende til hastverket med monstermast byggingen. (Foto: Alf Ove Hansen / NTB / SCANPIX)
Ordføreren i Kvam kommune, Astrid Farestveit Selsvold (Ap), stiller seg spørrende til hastverket med monstermast byggingen. (Foto: Alf Ove Hansen / NTB / SCANPIX)

– Monstermaster kan koste liv

Planer om å kamuflere monstermastene i Hardanger kan få fatale konsekvenser, sier Luftambulansen.

Luftspenn og kabler er det som utgjør størst risiko for helikopter som fly i innlandet. Ekstra farlig er det i dårlig vær.

KRAFT-JA: Her kommer den nye kraftledningen fra Sima til Samnanger.
  (Foto: Geir Huneide)
KRAFT-JA: Her kommer den nye kraftledningen fra Sima til Samnanger. (Foto: Geir Huneide)

I et forsøk på å gjøre monstermastene i Hardanger mindre prangende krever Statnett at mastene kamufleres ved å male dem olivengrønne over fire strekninger. I tillegg vil de montere komposittplast for å hindre gjenskinn fra sollys langs traseen.

– Gjennomføres dette vil vi måtte avbryte akuttoppdrag til Hardanger i dårlig vær, sier pilot og flysikkerhetsrådgiver i Norsk Luftambulanse, Bjarte Ellingsen, til bt.no.

Les også:
Anklager distriktene for «gnål» om kraftlinjer

Lysbakken om mastene i fjor: – Demokratisk skandale

28 døde siden 1979

I 1996 omkom fire personer da et ambulansehelikopter fløy inn i en høyspentledning ved Vevring i Førdefjorden. Totalt har det siden 1979 vært 12 dødsulykker i Norge der fly eller helikopter har kollidert med luftspenn –28 mennesker mistet livet, melder bt.no.

Tall avisa har hentet fra Helse Bergen viser at Norsk luftambulanse i fjor hadde totalt 76 akuttoppdrag til kommunene som vil bli liggende bak den nye kraftlinjetraseen i Hardanger.

Ordfører i Ulvik, Mona Hellesnes (V), sier til Bergens Tidende at denne saken er nok et eksempel på hvor lite gjennomtenkt monstermastene er.

«Monstermaster»

I begynnelsen av juli vedtok den rødgrønne regjeringen at den omstridte kraftlinjen mellom Sima og Samnanger i Hardanger skal bygges.

Den nye linjen skal sikre bedre og mer stabil strømforsyning til bergensområdet.

Høyspentlinjen skal gå gjennom fem kommuner, og de høyeste mastene blir 45 meter høye. De har derfor fått betegnelsen «monstermaster» på folkemunne.

I videovinduet under kan du se en grafikk fra Statnett av kraftledningen.

244755