Statsminister Jens Stoltenberg er intervjuet i ny bok om klimaparadokset.  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold)
Statsminister Jens Stoltenberg er intervjuet i ny bok om klimaparadokset. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold)

Valgforskere spår valgsmell for Ap

Kraftlinjebygging i Hardanger og lokale helsekutt er to saker som kan gi Ap en kraftig smekk i lokalvalget neste år, tror valgforskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge en fersk måling utført av InFact for VG raser Arbeiderpartiets oppslutning på Vestlandet. I løpet av en tomånedersperiode har partiet tapt mer enn 10 prosentpoeng, og har stupt fra 26,8 til 16,2 prosents oppslutning.

Helsekutt irriterer

Nå varsler flere valgforskere at dette bare kan være begynnelsen på nedturen for partiet. Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU mener at de planlagte kraftlinjene blir ekstra negativt for Arbeiderpartiet siden mange allerede er sinte på grunn av kutt i lokale helseforetak.

– Når disse to sakene faller sammen slik de gjør nå, skal vi ikke se bort fra at Ap får seg en smekk i kommunevalget neste år, sier han til NTB.

– Forbanna velgere

Så langt har de to regjeringspartiene Sp og SV sluppet unna velgernes vrede, og Todal Jenssen forklarer dette med at Ap er regjeringens klart største part.

– De som fremdeles henger med Sp og SV ser det nok slik at Arbeiderpartiet har overkjørt de to andre partiene i disse sakene, sier han.

Også valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen varsler dårlige kår for Ap i tiden som kommer.

– Regjeringen har nå sagt nei til å heve ubåtvraket på Fedje, og de har kuttet i lokalsykehus. Kraftlinjene kommer på toppen av dette, og folk på Vestlandet har gått fra å være irritert til forbanna. Hvis det ender med Alta-lignende tilstander i Hardanger og regjeringen blir nødt til å bruke makt mot demonstrantene kan det skade Arbeiderpartiet i årevis, sier han til NTB.