FRUSTRERT: Magnar Lussand (Foto: Geir Huneide)
FRUSTRERT: Magnar Lussand (Foto: Geir Huneide)

Monstermaster framfor minikraftverk

Grunneiere i Hardanger lurer på hva som skjemmer naturen mest - minikraftverk elle høyspentmaster på 45 meter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre grunneiere får nei fra NVE til å bygge minikraftverk i Hardanger – av hensyn til naturen. Men over grunneiernes tomter har Staten fått ja til å legge kraftledningen fra Sima til Samnanger.

Levebrød

Grunneier Magnar Lussand frykter ikke at kraftlinjene fra Sima til Samnanger vil skremme vekk alle turistene. Men han har søkt om å få lage vannkraftverk i slik at grunneierne på Lussand vil ha noe å leve av i fremtiden.

KRAFT-NEI: Magnar Lussand får ikke lov til å bygge minikraftverk i denne bekken. (Foto: Geir Huneide)

– Dette her skal vi prøve å legge i rør slik at vi kan produsere kraft, sier Lussand og peker mot elven som renner like ved huset hans.

Flatsaltlav

Men NVE, som har sagt ja til at en ni mils kraftlinje fra Sima til Samnanger kan krysse Lussands eiendom, sier nei til hans søknad om å utnytte den lokale vannkraften som kan hindre avfolking på Lussand.

NVEs seksjonssjef Øystein Gundt forklarer at hensynet til naturen gjorde at grunneierne fikk nei.

– Det er flatsaltlav på rødlisten og forringelse av fjordlandskapet som til sammen har vært avgjørende i lys av at kraftverket kun vil kunne produserer 14 GW strøm, forklarer Gundt.

Kraftoverskudd

Men Lussand sier det er nok strøm til å forsyne 750 hjem med strøm, langt flere enn det er husstander i Granvin.

KRAFT-JA: Her kommer den nye kraftledningen fra Sima til Samnanger. (Foto: Geir Huneide)

Lussand er en av mange som ikke forstår hvorfor litt mindre vannføring i to små av mange fosser i Granvin skal være mer skjemmende for cruiseturister en kraftmaster på opptil 45 meter og luftspenn over fjordarmene.

Les også: Halvorsen: – Hardanger-saken er avgjort

Overkjøres

– Her kan vi skape ny kraft, ved å utnytte lokale verdier, men får nei. Så bygger storsamfunnet en kraftlinje med høye master og store luftspenn i samme fjordlandskapet og får ja. De som skal være veldig gode pedagoger de som skal forklare det. Storsamfunnet overkjører oss til å bygge en kraftlinje som ikke tjener oss, sier Lussand.

Saken er anket til Olje- og energidepartementet.

Paradoks

Ordfører Jan Ivar Rødland (Ap) sier det er et paradoks at lokale grunneiere verken får utnytte lokal kraft eller bygge naust av hensyn til naturen, mens Staten får ja til å legge kraftlinjen over de samme grunneiernes tomter.

– Jeg er frustrert over at det skal være slik, og håper de tar til vett, avslutter Lussand.